Home Voorwoord: Stuntelig

Voorwoord: Stuntelig

Door Leon Heuts op 03 mei 2018

Cover van 05-2018
05-2018 Filosofie magazine Lees het magazine

Toen mijn vader op zijn sterfbed werd gewassen, maakte de spons een ratelend geluid op zijn ribbenkas. Hij was de laatste weken broodmager geworden. De zuster probeerde het merkwaardige geluid te overstemmen met een ‘och menneke toch’, maar deze ietwat macabere xylofoon liet zich niet wegdrukken.

In plaats van ongemak voelde ik bevrijding. Het was zelfs komisch, zoals in de animatiefilm Corpse Bride van Tim Burton het hiernamaals wordt voorgesteld als één grote musical waar skeletten jazzy op elkaars knoken rammelen.

Ik heb in mijn leven weinig sterfbedden meegemaakt, maar ik kan me zo voorstellen dat het gestuntel vaak opduikt. Ik heb daarom ook moeite met een term als ‘voltooid leven’. Hoewel ik voorstander ben van een zelfgekozen dood, leest het te veel als een perfecte afronding. In werkelijkheid is er gestuntel en gerotzooi. Hier moet oog voor zijn; het maakt de zaken lichter, en misschien dat euthanasiefundamentalisten dan minder snel een nauwelijks getest ‘wit poeder’ beschikbaar stellen. In dit nummer bespreken Bert Keizer en Paul van Tongeren de mogelijkheid van een voltooid leven.

Naar het einde stuntelen vinden we ook in het fascinerende interview met de Britse filosoof Timothy Morton. Hij is de vertolker van de klimaatcrisis, maar verwacht van hem geen morele preken. Zijn idee? Laten zien hoe stuntelig we zijn – we wilden slechts een autootje en nu vergiftigen we de planeet. En verder duidelijk maken dat een ecologische levensstijl geen heilige plicht is, maar fun. Inspirerend. Ik dacht aan de beroemde woorden van T.S. Eliot:

This is the way the world ends. Not with a bang but a whimper.

En waar ik vroeger altijd plechtig zweeg als ik hieraan dacht, kon ik nu een glimlach niet onderdrukken.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer