Home Voorwoord: Sporten met Aristoteles

Voorwoord: Sporten met Aristoteles

Door Leon Heuts op 05 januari 2016

01-2016 Filosofie magazine Lees het magazine
Ik ben een ongezonde sporter. Ik ben ofwel zeer fanatiek aan het trainen – wat ik doorgaans enkele maanden volhoud – ofwel ik zak weg in totale lethargie. Een tussenweg is er voor mij niet. Ik denk dat velen het herkennen: steeds opnieuw beginnen, even volhouden, en daarna iedere maand weer schuldbewust naar een nieuwe afschrijving van de sportschool kijken, zonder te zijn gegaan. 
 
Gebrek aan discipline, is de oppervlakkige lezing. Maar ik denk dat 
er iets anders aan de hand is. We zien ons lichaam te veel als een instrument dat moet presteren. We leggen onszelf te veel druk op, waardoor falen vrijwel onvermijdelijk is. Of misschien is het nog erger: door onszelf periodiek af te beulen (opeens fanatiek rondjes rennen rond het park, of te veel ijzer tillen in de sportschool), ontkennen we onze lichamelijkheid. Het lichaam heeft immers zijn eigen wetten en voorschriften. 
 
In feite is het nog steeds het oude christelijke thema: het lichaam moet zich onderwerpen aan onze wil – of aan een maatschappelijke norm. In veel fitnesscentra zien we de moderne variant van zelfkastijding. Nu is sporten hoe dan ook een offer – je moet er iets voor opgeven. Maar kan dat niet op een manier die lichaam en wil meer bij elkaar brengt? In dit nummer spreken Stephan Sanders en Damon Young daarover. 
 
Zelf heb ik het goede voornemen om in 2016 een gezonder sportpatroon te ontwikkelen met de vier kardinale deugden van Aristoteles als leidraad. Ik hoop namelijk een virtuoze sporter te worden – het Latijnse woord voor deugd is ‘virtu’. De virtuoze sporter ziet zijn lichaam als een kunstwerk met een eigen expressie. Sporten vereist ook de kunst van passiviteit: overgeven aan lichamelijkheid, in plaats van zielloos afbeulen. Lees op filosofie.nl of Aristoteles mij in de sportschool houdt.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer