Home Voorwoord: Onze planeet

Voorwoord: Onze planeet

Door Leon Heuts op 29 september 2016

Cover van 10-2016
10-2016 Filosofie magazine Lees het magazine

Ik kocht onlangs een broodje in een supermarkt, en zag foto’s van zwarte longen en een zakdoek met opgehoest bloed. De foto’s waren afgedrukt op sloffen met sigaretten, en maken deel uit van de nieuwe campagne tegen roken. Nog harder, nog explicieter.

Maar toch. Het blijkt steeds weer dat gedragsverandering erg moeilijk is, als dat niet direct voordeel oplevert. Je hand wegtrekken als deze te dicht bij een kaarsvlam komt, doet iedereen. Maar stoppen met roken omdat in de toekomst vreselijke ziektes wachten, blijkt moeilijk.

Met het milieu is hetzelfde aan de hand. In dit nummer vertellen Peter Sloterdijk en Bernard Stiegler over het Antropoceen. Het tijdperk waarin het menselijke handelen een beslissende invloed heeft op de planeet. En die invloed – blijkt uit steeds meer onderzoek – is catastrofaal. Maar er is een verschil tussen weten en beseffen.

Twee jaar geleden was ik in Obrenovac, in Servië. Het stadje was volledig overstroomd, net zoals grote gedeeltes van de Balkan. Ik zag daar voor het eerst met eigen ogen hoe verwoestend klimaatverandering is. Ik schreef een lange filosofische reportage, die te lezen is op 
filosofie.nl (‘we weten het wel, maar beseffen het niet’). Ik citeerde publicist en filosoof Clive Hamilton, die in het indrukwekkende Requiem for a Species schrijft dat het met klimaatverandering is als onze eigen dood. We weten dat we ooit sterven, ‘but it is only when our death is imminent, that we confront the true meaning of our mortality’.

Twee jaar later – heb ik mijn steentje bijgedragen om klimaatverandering tegen te gaan? Onlangs nog naar Londen gevlogen… Ik eet nog steeds vlees… Peter Sloterdijk spreekt over een roep. We moeten ons leven veranderen. Maar ik volg nog steeds niet. Toch moet het – voor onszelf, onze kinderen, en de planeet. Het is geen toekomst meer. 
Het is nu.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer