Liefde en dood lijken tegengesteld, maar komen in minimaal één opzicht overeen: het zijn beide gebeurtenissen die ons uit balans brengen. We brengen ze daarom samen in één nummer.
Liefde en dood zijn beide breukervaringen. Iets dringt ons leven binnen en we beseffen dat het nooit meer hetzelfde zal zijn. Babs van den Bergh noemt het jaar na de dood van haar man René Gude een tweede puberteit. Alain de Botton zegt in een interview met Florentijn van Rootselaar hoe vreemd het is dat we door de ontmoeting met een ander geloven in eeuwige trouw en harmonie.
Breukervaringen zijn niet van deze tijd. Het adagio is immers controle; we zijn de managers van ons leven. De multitasker die op alle gebeurtenissen kan inspelen, wendbaar, agile. We proberen zelfs de dood en de liefde te temmen. Juist het cliché van liefde als een volmaakte samensmelting, is een manier om haar te controleren. Terecht dat De Botton zich afvraagt of we niet het slachtoffer zijn van een romantische ideologie – die bijvoorbeeld commercieel valt uit te buiten, zie Valentijn.
Het zou beter zijn als onze verwachtingen niet zo hooggespannen zijn, stelt hij. Dat lijkt mij lastiger, want juist als breukervaring is de liefde altijd overweldigend. Als liefde zijn openbarende kracht verliest, ook in lange relaties, is het slechts werk in uitvoering.
De dood hebben we letterlijk uit het leven gebannen – crematoria staan bijvoorbeeld aan de rand van de stad. Misschien omdat we de dood zien als een onvermijdelijk einde, terwijl ze als vergankelijkheid een bijzondere plek kan hebben in het hele leven. In een brief schrijft de Duitse dichter Rainer Maria Rilke dat de dood ons verwondt, maar tegelijkertijd ook optilt naar een hoger begrip van onszelf.
We vrezen onszelf te verliezen door wat we niet kunnen controleren, maar juist bij volledige controle leren we onszelf nooit echt kennen.
Dit artikel is exclusief voor abonnees
Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand.
Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.
Op onze website plaatsen we verschillende soorten cookies. Functionele en analytische cookies plaatsen we altijd. Deze zijn noodzakelijk om de website goed te laten werken en het gebruik te kunnen meten. Daarnaast maakt onze website gebruik van cookies die niet noodzakelijk zijn, maar wel nuttig. Zoals cookies waarmee we u persoonlijke en relevante informatie kunnen tonen gebaseerd op uw internetgedrag. En cookies zodat u feedback kan geven over uw gebruikerservaring, video’s kan bekijken en relevante aanbiedingen van Filosofie Magazine kan zien op andere websites. Door op ‘Akkoord’ te klikken gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Wij en een aantal geselecteerde bedrijven hebben toegang tot uw gegevens en gebruiken deze informatie voor de onderstaande doeleinden. Klik op een doel om uw voorkeuren aan te passen en om meer te weten te komen over wie er om uw toestemming vraagt en/of rechtmatig belang claimt om uw gegevens voor dat doel te verwerken. Houd er rekening mee dat wanneer alle doeleinden zijn geweigerd, dit een negatief effect op bepaalde functies van de website kan hebben.
Voor sommige doeleinden kunnen uw persoonsgegevens worden verwerkt op de juridische grond van rechtmatig belang.
Functionele cookies worden gebruikt om de site te doen werken. U kunt ze
daarom niet weigeren. Met deze cookies brengen we ook het algemene
gebruik van onze site in kaart met geanonimiseerde data.
Deze cookies kunnen via onze website worden ingesteld door onze advertentiepartners. Ze kunnen door deze bedrijven worden gebruikt om een profiel samen te stellen over uw interesses en u relevante advertenties op andere sites te tonen. Deze cookies slaan geen directe persoonlijke informatie op, maar zijn gebaseerd op een unieke identificatie van uw browser en internetapparaat. Als u deze cookies weigert, zult u minder gerichte advertenties zien.
Wanneer we content van Facebook, Instagram, Twitter of YouTube integreren in onze artikelen, plaatsen deze partijen cookies om meer te weten te komen over
uw surfgedrag. Meer informatie vind u hierover in het privacy- en
cookiebeleid van deze bedrijven. Indien u deze cookies niet toelaat,
zullen we deze content niet tonen.