Home Voorwoord: Helpplicht

Voorwoord: Helpplicht

Door Leon Heuts op 28 oktober 2015

Cover van 11-2015
11-2015 Filosofie magazine Lees het magazine
‘Je wilt niet weten hoe vies en kapot de kleding en dekens vaak zijn’, aldus schrijver en filosoof Désanne van Brederode over de staat van de goederen die mensen doneren om de vluchtelingen in Nederland te  helpen. Van Brederode spant zich al jaren in voor Syrische vluchtelingen, en was spreker op een debat in De Rode Hoed, dat ik leidde. Van Brederode was beslist te spreken over de bereidwilligheid van Nederlanders om vluchtelingen te helpen. Maar besteed zorg aan wat je geeft, is haar boodschap.
 
We kunnen er niet omheen dat we een verplichting hebben om mensen te helpen. Om met Immanuel Kant te spreken: als we ons niet in een medemens kunnen verplaatsen, waarom zouden we onszelf dan nog een mens noemen? Als filosofisch tijdschrift onderkennen we die plicht, maar ze zou gratuit zijn als we geen oog hebben voor de praktijk. Hoe ver ga je? Wat moet je doen? In dit nummer laten we zien dat oog voor medemensen begint bij het alledaagse leven. In onze jacht op kicks en succes, vergeten we de kwetsbaarheid van mensen om ons heen, aldus filosoof Awee Prins. Redacteur Nele Goutier vond de alledaagsheid in vinexwijk Haverleij, vlak bij Den Bosch. Mensen kweken daar hun eigen groenten, en starten een ruilhandel via Facebook, als tegenwicht tegen de ratrace. 
 
Thijs Lijster stelt de vraag hoe we anderen kunnen helpen als onze levensstijl bijdraagt aan hun ellende. We kunnen dekens aan vluchtelingen geven wat we willen, maar zo lang er niks verandert aan de mondiale verhoudingen van macht en bezit, blijven ze komen. Dat klopt – maar moeten we daarom niks doen? Uit het debat in De Rode Hoed kwam in ieder geval één ding naar voren: wees goed geïnformeerd. Dan weet je dat de fractievoorzitter van de grootste regeringspartij shame free politics bedrijft als hij vluchtelingen associeert met welvaartbedreiging en gratis borstvergrotingen. We kunnen de belangrijke vragen van deze tijd, zoals hoe anderen te helpen, alleen beantwoorden als de publieke opinie zich laat leiden door informatie en niet door angst.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer