Home Voorwoord: Brutale jongetjes

Voorwoord: Brutale jongetjes

Door Leon Heuts op 31 mei 2017

Cover van 06-2017
06-2017 Filosofie magazine Lees het magazine

Als het gaat om verworven vrijheden, kan het geen kwaad om terug te gaan naar de bron. Dat geldt ook voor de vrijheid van meningsuiting. Zo verdedigde GeenStijl zich tegen de oproep aan adverteerders om geen zaken te doen met de site: aantasting van vrijheid van meningsuiting.

Vrijheid. Het loont om de klassieker On Liberty van John Stuart Mill erbij te pakken, het boek dat zo belangrijk is voor het liberalisme. ‘Genius can only breathe freely in an atmosphere of liberty’, schrijft Mill. Hmm… is het een teken van genialiteit om over een vrouwelijke columnist te schrijven: ‘Ze loenst een beetje, geil bij het pijpen als ze mij aankijkt’? Ja, vrijheid van meningsuiting is voor een samenleving cruciaal, schrijft ook Mill. Maar met een reden: zonder vrijheid geen vooruitgang.  

Maatschappelijke progressie is slechts mogelijk als dwarse, geniale geesten de ruimte krijgen. Zij bieden immers nieuwe ideeën, die ons uiteindelijk allemaal verder helpen. Maar hun wordt vaak het zwijgen opgelegd; door de staat, maar vaker nog door een rancuneuze meute die alles wat afwijkt de kop afhakt. Daarom verdienen ze bescherming.

Dat laatste is cruciaal – zeker in tijden van internet en sociale media, die de pavloviaanse bloedhondenmentaliteit van deze meute ten aanzien van alles wat afwijkt op ongekende wijze mobiliseren. De klassieke media, met die columnisten die het opnemen voor diversiteit dan wel gelijkheid, zijn allang niet meer de norm. Noch zijn sites als GeenStijl de brutale jongetjes die hun middelvinger opsteken naar de goegemeente. Ze hebben nu zelf de macht van het getal – en met macht komt verantwoordelijkheid. Dat roept op z’n minst gewetensvragen op. Er valt aardig wat geld te verdienen met hapklare brokken serveren aan een meute. Zet iemand voor schut – het liefst een vrouw, linksig, of kleurtje – en zie hoe die wordt verscheurd in commentaren.

‘Ik zou haar doen, in alle gaten.’

Kijk in de spiegel en vraag je af of dit vrijheid is.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
chronische ziekte
chronische ziekte

Waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet vanzelfsprekend is

Het aantal mensen met een chronische ziekte in Nederland stijgt, stellen onderzoekers. Sanneke de Haan, bijzonder hoogleraar psychiatrie en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, laat zien waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer