Home Voorwoord: Bolthole

Voorwoord: Bolthole

Door Louis Hoeks op 28 februari 2019

Voorwoord: Bolthole
Cover van 03-2019
03-2019 Filosofie magazine Lees het magazine

Sinds een paar jaar is het slaperige dorpje Wanaka, Nieuw-Zeeland, ingrijpend van aanzien veranderd. Steeds meer miljardairs uit Azië en Silicon Valley bouwen er een bolthole: een luxe schuilplaats, compleet met voedselreserves en generatoren. Het doet denken aan een hedendaags Ararat, waar de Bijbelse figuur Noach na de zondvloed neerstreek.

Terwijl angstige superrijken zich voorbereiden op een doemscenario, is ook voor nuchtere Hollanders het ongemak voelbaar. In een onzekere wereld vol klimaatverandering, terrorisme en vluchtelingenstromen wordt het steeds moeilijker het naoorlogs optimisme vast te houden dat onze kinderen het beter zullen krijgen dan wij. Is onze generatie de laatste die het zo goed heeft?

‘De mensen in de rijke wereld willen maar één ding: dat het heden nooit eindigt’, schrijft Philipp Blom in zijn indrukwekkende boek Wat op het spel staat. Dat gaat gepaard met politici zonder visie, een verlangen naar het bouwen van muren en een ongekende bloei van musea, waar we ons verlustigen aan het verleden.

In dit nummer van Filosofie Magazine onderzoeken we wat er toch aan de hand is met de toekomst. We laten zien wat de grote problemen zijn, maar gaan vooral op zoek naar nieuwe perspectieven. Sophie van Balen zingt de lof van de verbeelding die kan helpen het negativisme te doorbreken, terwijl Sebastien Valkenberg stelt dat het alarmisme van denkers als Blom het menselijk handelen verlamt. Hij breekt, met een beroep op Immanuel Kant, een lans voor de wetenschap.

De Amsterdamse wetenschapsfilosoof Coyan Tromp ten slotte pakt de handschoen van Valkenberg op door met scenario’s complexe hedendaagse problemen (wicked problems) te lijf te gaan. Zij wil niet versimpelen, maar ook niet moedeloos worden. ‘Ik ben hoopvol tegen wil en dank’, zegt Tromp. Geruststellend is het niet, maar het biedt meer perspectief dan een bunker bouwen in Nieuw-Zeeland.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer