Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 2/2017

Van horror naar rauw

Marianne van Dijk
filosoof, schrijver

Waarom maakte een kunstenaar een schilderij van een foto van de overleden Ulrike Meinhof, een van de oprichters van de Rote Armee Fraktion?


Dead. Gerhard Richter

Na maanden van depressie hing Ulrike Meinhof zichzelf op in haar cel. Ze was een van de oprichters van de Rote Armee Fraktion, de links-extremistische terreurgroep die tussen 1960 en 1998 tientallen moorden pleegde en verantwoordelijk was voor talrijke bankovervallen en bomaanslagen. Midden jaren zeventig zat een aantal van de groep in de gevangenis. Vier andere groepsgenoten van Meinhof stierven ook in hun cel, met zelfmoord als officiële doodsoorzaak, hoewel dit door verscheidene experts en juristen in twijfel wordt getrokken. De grote vraag voor Duitsland blijft of de politie de rest van de groep heeft vermoord.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden