Home Uitdagende gesprekspartner

Uitdagende gesprekspartner

31 mei 2010

05-2010 Filosofie magazine Lees het magazine

Een redactie stelt zichzelf voortdurend vragen: behandelen we de juiste onderwerpen? Doen we dat op de juiste manier? Beantwoorden we aan de verwachtingen die mensen hebben van Filosofie Magazine? En zoals dat gaat op elke werkvloer: meestal spelen deze fundamentele vragen op de achtergrond, en eens in de zoveel tijd trekken we ons eens terug in het bos (in ons geval: midden in de drukke stad) om er eens echt goed over na te denken. Welke rol wil Filosofie Magazine vervullen voor de lezer?, vroegen wij ons af.
Al snel kwamen we uit bij de formulering ‘een uitdagende gesprekspartner’ – iemand die je prikkelt, inspireert en op nieuwe ideeën brengt.
 
De uitdagende gesprekspartner bij uitstek is Socrates, ook wel de horzel uit de Griekse filosofie genoemd. Hij liep over de markt en stelde mensen vragen: vragen die eenvoudig lijken maar heel lastig zijn. Bijvoorbeeld: wat is rechtvaardigheid? Of: hoe moet ik leven?. Hij zaagde mensen door over hun opvattingen, ontmaskerde zwakke plekken in een redenering, ondermijnde het vanzelfsprekende en riep uiteindelijk de mensen op om zélf te denken. Socrates schreef niemand de wet voor, maar wees mensen wél terecht als ze zich lieten leiden door vooroordelen.

Ziehier een mooie opdracht voor Filosofie Magazine. Onze ambitie om onszelf te vernieuwen en aan te scherpen beperkt zich overigens niet alleen tot de inhoud: ook uitvoering, vorm en beeld worden kritisch gëevalueerd. Dus, waarde lezer, mocht u nog suggesties hebben aan de redactie: over onderwerpskeuze of lettertype, over bladspiegel of toegankelijkheid: laat het ons weten. Uw reacties zijn uiteraard altijd welkom, maar dit is het moment om deze ook daadwerkelijk te vertalen in een vernieuwde uitvoering (vanaf 1 september in de winkel!).

Daan Roovers
Hoofdredacteur Filosofie Magazine
droovers@filosofiemagazine.nl
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.