Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 1/2016

Train je lichaam, maar doe het achteloos

Stephan Sanders

We trainen ons lichaam om indruk te maken. Stephan Sanders leerde dat het anders kan.
 

De filosoof Frits Staal is bij de eerste ontmoeting een legende voor mij. Legende, afgeleid van het Latijn ‘legenda’, het gerundivum, met als betekenis ‘wat gelezen moet worden.’ Ik was als jongen een boekenwurm, zoals dat heet. Ik leek niet op Kafka’s Gregor Samsa, ik geloofde niet dat ik een insect was, of een wormachtig lichaam had, maar wel dat boeken het meeste geschikte voedsel waren voor mijn hoofd en geest. Het lichaam leek me typisch zoiets wat het gewoon moest ‘doen’, zoals je dat van een stofzuiger zegt. Aan/uit. Niet meer naar omkijken, wanneer niet strikt noodzakelijk. Veel later, als filosofiestudent, begon ik te begrijpen dat je niet alleen boeken, maar ook lichamen kon ‘lezen’. Dat een legende niet per se iets onstoffelijks is dat je kunt begrijpen, maar dat zoiets of -iemand ook een lichamelijke kwaliteit kan bezitten. 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden