Home Teksten van Archimedes opgedoken

Teksten van Archimedes opgedoken

12 juli 2000

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

[Foto:Christies]Amerikaanse wetenschappers hebben tot nog toe onbekende tekstpassages van de Griekse wiskundige Archimedes (287-212 v.Chr.) leesbaar gemaakt door een tiende-eeuws manuscript met röntgenapparatuur en infrarood te bestralen.


Het gaat om passages uit Methode van mechanische theorema’s en Over drijvende lichamen. In deze geschriften ontwikkelt Archimedes een voorloper van de calculus. Ook is er een eerste aanzet tot een theorie over zwaartekracht in te vinden.
[Foto:Christies]Het bestaan van de teksten is al sinds 1907 bekend. Toen werden al delen gepubliceerd, zij het in zwaar gehavende vorm. De teksten zijn geschreven op een tiende-eeuws perkament dat in de twaalfde eeuw is schoongekrabd door een monnik, die het hergebruikte. Daardoor zijn grote delen van de oorspronkelijke tekst met het blote oog niet meer te lezen. Met hulp van de nieuwste technieken hebben de wetenschappers de eerste pagina’s echter weer volledig leesbaar gemaakt. Aan de overige 170 pagina’s van het palimpsest wordt nog gewerkt, blijkens een persbericht van het Rochester Institute of Technology. In de filosofie is Archimedes vooral bekend vanwege zijn uitspraak: ‘Geef mij een vast punt buiten de aarde en ik trek de aarde met een hefboom zo uit zijn baan.’ Het archimedisch punt is in de loop der eeuwen een metafoor geworden voor het ideaal van een onbetwijfelbaar ankerpunt voor theorieën. (Erno Eskens)

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer