Home Stine Jensen: Rauwe lelijkheid

Stine Jensen: Rauwe lelijkheid

Door Stine Jensen op 26 september 2019

Stine Jensen: Rauwe lelijkheid
Cover van 10-2019
10-2019 Filosofie magazine Lees het magazine

Mijn kapster Carmen zei dat ze niet naar de Michael Jackson-documentaire Leaving Neverland heeft gekeken. ‘Want ik hou van die man.’ Ze vreest dat als ze wel kijkt, ze nooit meer van ‘de allerbeste popmuziek die er ooit gemaakt is’ kan genieten. In de film vertellen twee mannen gedetailleerd hoe Michael Jackson hen in hun kindertijd misbruikte.

We spraken over een hele trits gevallen helden – mannen die mooie dingen hebben gemaakt, maar door ernstige zedenmisdrijven van hun voetstuk zijn gevallen zoals Bill Cosby en Kevin Spacey. De vraag is niet eens of we mógen genieten van wat ze gemaakt hebben, maar of we het überhaupt nog kúnnen. House of Cards is nog steeds een geweldige serie, de Bill Cosby Show een geweldige jarentachtiggezinskomedie en Billy Jean een geweldig nummer. Maar de blik erop verandert door de nieuwe informatie, real life breekt door het personage heen. Denk aan de opdringerige versierscenes van president Frank Underwood met jonge jongens, de ideale huisvaderrol van Cosby (ja ja) of aan Michael Jacksons I’m bad, I’m mad (zeker!). ‘Je kunt Jackson niet meer onthoren’, zei de Vlaamse zanger Ben van Looy daarover mooi. Je kunt nooit meer terug naar jouw onbevangen jarentachtigblik en -oren.

Interessant genoeg zijn er juist dit jaar veel grote films over (muzikale) helden uit de jaren tachtig te zien: over Diego Maradona (Diego), Freddy Mercury (Bohemian Rhapsody) en Elton John (Rocketman). Hoewel geen van allen lieverdjes – we zien ze ontsporen met drugs, seks en volstrekt onuitstaanbaar gedrag – donderen ze niet van hun voetstuk. Sterker nog, hun geweldige prestaties blijven juist fier overeind. Popjournalist Leon Verdonschot wijst er in De Groene Amsterdammer op dat Mercury en Elton John in die films beminnelijker zijn gemaakt dan ze werkelijk waren, de rauwe lelijkheid is weggehaald voor het grote publiek. Wie biografieën leest over Mercury en John, ontdekt dat het in werkelijkheid klootzakken waren. Maar ze zijn in de huidige sterrenfilms kwetsbare kwajongens. Het narratief is steevast dat van het gevoelige genie, het buitenbeentje dat opklimt en ten prooi valt aan de roem, die ziekmakend werkt omdat het speelbal wordt van fans, managers, media-aasgieren. Als het niet om kindermisbruik ging, zou je precies zo’n film over Michael Jackson kunnen maken.

Ik vroeg me af wat ik tegen Carmen zou zeggen, die het misbruik van Jackson niet ontkende, maar haar muziekbeleving en bewondering heel wilde houden. ‘Kijk hem niet’, zei ik uiteindelijk. Want zij kon de magie van Bad nog horen, en de rest naar het domein van kwajongens verbannen. Zoals we dat toen allemaal deden, trouwens, in die heerlijke, wacko jaren tachtig.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer
Verbeelding
Verbeelding

Weekendlijstje verbeelding

Kinderen fantaseren de wonderlijkste verhalen bij elkaar. Als volwassenen raken we die kinderlijke fantasie vaak een beetje uit kwijt. Zonde, want we kunnen veel leren van onze eigen verbeelding. Dit weekend een lijstje over fantasie en verbeelding.

Lees meer