Home Stine Jensen: Opvoedingsknop

Stine Jensen: Opvoedingsknop

Door Stine Jensen op 27 oktober 2015

Cover van 11-2015
11-2015 Filosofie magazine Lees het magazine

Een Chinese tijgermoeder of een Surinaamse vader zal ik nooit worden. De Chinese tijgermoeder, zo weten we dankzij de schrijfster Amy Chua, stuwt haar kinderen op tot grootse prestaties met een strak sport- en pianoschema. De Surinaamse papa geeft duidelijk de grenzen aan (‘Waarom? Daarom!’) en dat weten we weer dankzij Roué Verveer. De opvoeding nationaliseren (‘Surinaams’, ‘Chinees’) dient als afzetpunt tegen de slappe ‘westerse’ opvoedmethode. Anti-autoritaire westerse ouders geven hun kinderen te vaak hun zin, met alle gevolgen van dien. Ik herken mij in de kritiek. Ik hoef niet de beste vriendin van mijn kind te zijn, maar ik heb het wel graag ‘gezellig’ met haar. Samen taarten bakken, naar de film, IKEA, dolfinarium, op de tandem door de natuur –het leven is een groot attractiepark vol aangename afleidingen. Misschien komt het doordat ik laat moeder ben geworden en maar één kind heb, dat ik haar graag haar zin geef. Gelukkig sta ik niet alleen. Ook Aaf Brandt Corstius rekent zich tot het slag ‘Ik geef mijn kinderen alles wat ze willen’. Op een dag wilden haar kinderen een Dopper, een drinkfles met een bekertje, en mama Aaf toog prompt de hele stad af op zoek naar zo’n ding. Ook mijn dochter is een Dopper-dochter. Kwam ook op een dag van school thuis met de dringende behoefte aan zo’n drinkfles. Ik zei aanvankelijk met diepe basstem: ‘Nee, je hebt al een mooie drinkbeker!’ Ontzetting, want: Mama, alle kinderen op school hebben een Dopper, behalve ik. Daarmee drukte ze op mijn Scandinavische opvoedingsknop: niet uit de toon vallen en aanpassen aan de gemeenschap op straffe van uitsluiting, en je kind als kleine volwassene beschouwen die prima weet wat goed voor hem of haar is. U begrijpt: mijn dochter heeft nu een Dopper, en ik heb er trouwens ook een, want ik vond het een geinig ding en bij aanschaf bleek ik een Goed Doel te steunen, waarmee mijn slappe ouderschapsgeweten gesust werd. Nu predik ik al jaren de slogan ‘Denken is van mening durven veranderen’, en bezing de lof van het twijfelen en het zwenken als een kwaliteit die iedere grote filosoof zou moeten bezitten, maar ik vrees toch dat ik hiermee niet wegkom in de huidige opvoedingsdebatten over het verlies aan gezag. Paul Verhaeghe geeft in Autoriteit het zorgwekkende voorbeeld van een alleenstaande moeder die nooit grenzen heeft gesteld en op een dag door haar eigen zoon geslagen wordt. Verhaeghe raadt aan om de autoriteit over de gemeenschap te delen. Klinkt goed, al vraag ik me af hoe het werkt: moet ik mijn Surinaamse buurman gaan inschakelen? U behoort ook tot de gemeenschap, dus ik vraag het ook u. Wat is erger: uitsluiting of het verlies aan gezag? #Dopperkinderen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer