Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 6/2021 [favorite_button]

Spoedcursus: bureaucratie

Michel Dijkstra en Simone Bassie

Van een onneembare dorpsvesting tot een commercieel fastfoodrestaurant: verschillende modellen leggen de aard van de bureaucratie bloot.

Beeld Maus Bullhors

Parabel zonder sleutel: Het slot

Een onneembare vesting. Dit gebouw staat centraal in Kafka’s (1883-1924) beroemde en buitengewoon gelaagde roman Het slot, die je als een vernietigende kritiek op bureaucratie kunt lezen. De plot is even eenvoudig als vervreemdend: een zekere landmeter K. gaat in een dorp wonen dat geheel door het slot wordt beheerst. Hij wil koste wat kost toegang tot het gebouw en aan de bewoners erkenning vragen voor zijn verblijf in het dorp. Na een aantal mislukte pogingen krijgt hij een ambtenaar van het slot te spreken die hem wellicht toestemming geeft om in het dorp te verblijven. K. krijgt deze mededeling echter niet mee, omdat hij van uitputting in slaap valt. Max Brod, vriend en literair erfgenaam van Kafka, stelt dat K. in het nooit geschreven romaneinde zelfs zou overlijden zonder het slot ooit te betreden.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden