Home Sombernez: 7 tips voor een leven zonder illusies

Sombernez: 7 tips voor een leven zonder illusies

Door Jan Sietsma op 03 januari 2013

Sombernez: 7 tips voor een leven zonder illusies
Cover van 01-2013
01-2013 Filosofie magazine Lees het magazine

De dagen zijn kort, de somberheid slaat toe. Wanhoop niet, maar omarm je trieste lot, zo leerden de grote filosofen ons.

‘Het lot schudt de kaarten, en wij spelen’, schrijft Arthur Schopenhauer. Maar de stroom aan hedendaagse boeken en magazines over de maakbaarheid van geluk belooft ons juist dat we tegelijkertijd croupier en speler kunnen zijn aan de speeltafel van het leven. Wat nu, lot… ‘In 7 stappen kunt ook u gelukkig worden!’, ‘Zo krijgt u de baan die u wilt!’, ‘Het ideale seksleven!’ Geloofwaardig? Mja… de belofte voelt weliswaar even fijn, maar een beetje realist weet dat het onhaalbaar is.

Draai het daarom eens om: ga uit van de zinloosheid van het leven, en niet te vergeten van de onvermijdelijke ondergang. Gun uzelf geen enkele hoop, en voel de opluchting. We brengen de meest zwartgallige denkers en gedachten uit de geschiedenis van de filosofie bij elkaar, inclusief zeven handige tips voor een leven zonder illusies. Een alternatieve zelfhulpgids voor realisten. Of, zoals Friedrich Nietzsche zegt: hou van het lot – amor fati.

Wrede tijd

Een niet-geringe oorzaak voor het ongeluk van de mens – het historische dier, aldus Friedrich Nietzsche – is dat zijn bestaan zich uitstrekt naar verleden en toekomst. Anders dan voor dieren geldt, die alles wat hun overkomt voor het eerst beleven, is het eeuwige nu ons vreemd.

Het moment waarop wij het verleden kunnen overzien en door het wrede pact met onze ademhaling de toekomst in worden gezogen, staat bekend als het heden, ‘waarvan de ongeremde vlucht in het verleden’, schrijft Schopenhauer, ‘een voortdurende overgang is in de dood, een voortdurend sterven’.

In alles wat wij doen zijn wij geketend aan het medium van de tijd, waardoor de nietigheid van alle dingen zich openbaart en niets zijn waarde behouden kan. Terwijl de tijd als een zwart gat alle duurzaamheid verzwelgt, vergroot ons tijdsbewustzijn ons lijden, vanwege de heimwee naar het verleden en de angst voor de toekomst.

Tip 1: Adem eens flink in en uit, want het wordt nog erger

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer