Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

School of Death

Waarom zijn we bang voor de dood? De filosofie houdt zich al sinds de klassieke oudheid bezig met de vraag naar de betekenis van sterven. Socrates was er zelfs van overtuigd dat een ware filosoof niet bang zou zijn voor de dood, omdat we dan het lichaam – dat ons met haar aardse driften voornamelijk tegenhoudt – zouden verlaten.

Tijdens de School of Death onderzoeken we de betekenis van de dood in het heden. Welke tradities kunnen ons houvast geven in de seculiere westerse wereld? Hoe kunnen we wijs raken uit onze eigen eindigheid en waar gaan onze geliefden heen wanneer zij overleden zijn?

‘Sterven is doodeenvoudig’, zei oud-Denker des Vaderlands René Gude. Nu moeten we het alleen nog leren. 
 
                          School of Death
                          16 juni
                          Pakhuis de Zwijger 
                          19.30 – 22.00

Komt u ook? Reserveer dan onderaan de pagina alvast uw ticket.
Wilt u van tevoren een hapje eten in Pakhuis de Zwijger? Bel dan 020-7884433 voor een reservering.
 

Sprekers

‘Doodgaan vergt een leven lang oefening.’

Joep Dohmen, auteur van De kunst van het ouder worden, werkt op dit moment aan een nieuw boek, Het leven als reis. Hierin bespreekt hij tijd en eindigheid, en de vraag hoe om te gaan met het besef van onze eigen eindigheid. Hoewel zijn boek pas eind 2016 verwacht wordt spreekt Dohmen tijdens de School of Death al over zijn eerste bevindingen.    

Wij vroegen Joep vast naar zijn visie op goed sterven. Lees hier meer

‘Ik omschrijf het afgelopen jaar wel eens als een soort tweede puberteit. Als je partner sterft, verlies je niet alleen een dierbaar persoon; je moet ook jezelf opnieuw uitvinden.’

Amor Fati – omarm je lot. Gebaseerd op haar eigen ervaring met het overlijden van haar man en oud-Denker des Vaderlands René Gude, vraagt filosoof Babs van den Bergh zich af of het werkelijk mogelijk is het lot te omarmen. In haar nog te verschijnen boek Wat kan mij gebeuren? deelt Van den Bergh openhartig haar verhaal over het publieke sterven van Gude en het verdriet om het verlies van haar echtgenoot.

Wij spraken Babs al even over haar verhaal. Lees het hier.

‘Het besef dat het leven eindig is, maakt het juist zinvol en zorgt dat

 we ervan kunnen genieten.’
Sterven in stijl heet het nieuwe boek van Anton van Hooff. En dat is meteen een belangrijk verschil tussen nu en hoe er in de oudheid werd omgegaan met sterven, zegt de classicus. Mensen traden de dood met gelatenheid tegemoet in de wetenschap dat deze bij het leven hoort. Van Hooff houdt een lezing over de filosofische opvattingen van de Epicuristen en Stoïcijnen, die aan de basis staan van de manier waarop de Grieken en Romeinen met de dood omgingen.

Anton van Hooff vertelde ons al een paar belangrijke lessen. Lees het interview hier.

Froukje Jansen modereert het programma en sluit af met een interview met de drie sprekers, waarbij ook het publiek betrokken wordt.
 

 

De School of Death wordt gesponsord door: