Het menselijk gewoon

Putten

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Deze keer: putten.

Door Coen Simon op 24 maart 2023

het menselijk gewoon putten beeld Bianca Sistermans

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Deze keer: putten.

FM4 2023 erkenning maand van de filosofie
04-2023 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Niet zelden eist het zichtbare deel van een ding of handeling de betekenis op van het geheel. Een flat heet een flat omdat het een woning is die bestaat uit één vlakke (flat) woonlaag, maar we zijn de opeenstapeling van deze flats ‘flat’ gaan noemen. Taal krijgt betekenis in zijn gebruik, waardoor de oneigenlijke betekenis de lading vaak beter dekt dan de oorspronkelijke. Zo staat ‘put’ voor een buis in de grond die reikt tot aan schoon grondwater, maar we denken aan het sprookjesachtige bovenste deel ervan – met dakje, katrol en emmer. Bij ‘putje’ denken we vooral aan de afvoer voor vies water. Dat ook ‘uitgeput’, ‘in de put’ en ‘putten uit‘ (als in: uit de rijke geschiedenis van een woord) in hun uiteenlopende betekenissen teruggaan op de bodemloze buis, wijst erop dat ook een bron van ideeën wellicht geen bodem heeft. Een gedachte om hoop uit te putten.