Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 5/2005

Publieke rouw

Bert Keizer

Tot zijn laatste dagen leed de paus voor de ogen van de wereld – maar het sterven zelf mochten we niet zien. Heeft het publieke sterven van de paus, Pim Fortuyn, André Hazes, Theo van Gogh, Claus en Bernhard onze kijk op lijden en dood veranderd? Een drieluik door verpleeghuisarts, filosoof en auteur Bert Keizer.

I - Ziek

Zondagmorgen, weinig zorgen, uitgebreid ontbijt, veel kranten, Mozart, de tuindeuren staan open, kan voor het eerst dit jaar, en dan stapt uw man ineens binnen vanuit de tuin en zegt: ‘Volgens mij ligt er een dooie kat bij de vijver.’

Als uw reactie bij een dergelijke mededeling is: ‘Ik zie straks wel, doe mij nog een keer koffie’, dan is de pauselijke dood niet aan u besteed en hoeft u eigenlijk niet verder te lezen. Als u opspringt en worstelend tegen afkeer en nieuwsgierigheid de tuin inloopt om te gaan kijken, dan kennen we elkaar.

Waarom gaat u kijken? Niet omdat u twijfelt aan de bewering van uw man. Niet omdat u eerste of laatste hulp wilt verlenen. En toch wilt u het dode dier zien.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden