Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 2/2019

Postuum interview Tocqueville: Meer gelijkheid maakt de democratie niet beter

Menno Hurenkamp

De commissie-Remkes heeft advies uitgebracht over de toekomst van onze democratie. Wat vindt de Franse historicus Alexis de Tocqueville (1805-1859) daarvan, als schrijver van het standaardwerk Over de democratie in Amerika?

Tekst loopt door onder afbeelding

Illustratie: Berend Vonk

Wat vindt u van de adviezen van de commissie-Remkes?
‘Tja, op de achterflap van het eindrapport Lage drempels, hoge Dijken schrijft de commissie over de toestand van de democratie: “Er is weliswaar geen sprake van een acuut probleem, maar wel van een urgent probleem.” Ik heb het nog even nagekeken in het woordenboek, maar “acuut” en “urgent” betekenen hetzelfde. Typisch, vindt u niet? Kent u het spreekwoord dat met een mooie hamer in de hand veel dingen op een spijker lijken? Uw commissie-Remkes lijkt het referendum een erg mooie hamer te vinden, net als de gekozen kabinetsformateur en het Constitutioneel Hof. Maar wat is nu precies de spijker? Zullen de mensen die nu ontevreden zijn over de democratie gelukkiger worden wanneer ze af en toe opeens aan het woord komen door een referendum? Ik denk dat dit soort procedurele oplossingen het wezen van de democratie miskent.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden