Home Politicoloog en schrijver Mounir Samuel: ‘Rumi herinnert mij aan mijn nietigheid en mijn grootsheid’

Politicoloog en schrijver Mounir Samuel: ‘Rumi herinnert mij aan mijn nietigheid en mijn grootsheid’

Mounir Samuel (32) is politicoloog, schrijver en journalist. Jona zonder walvis. Een profetie voor Nederland is zijn nieuwste boek. Beeld Maarten van Noordijk

28 januari 2022

Politicoloog en schrijver Mounir Samuel: ‘Rumi herinnert mij aan mijn nietigheid en mijn grootsheid’ Beeld: Maarten Noordijk
Cover van 02-2022
02-2022 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

‘Het was een avond in de zomer van 2011, het revolutionaire jaar in de Arabischtalige wereld. Ik zat op een rotsblok aan de boulevard van Beirut te kijken naar een paar mannen die aan het vissen waren. Een van hen las een boekje – een bundel van Rumi, de dertiende-eeuwse Turks-Perzische dichter en denker. Of ik hem kende? Ja, maar zijn werk nog niet. De man las opmerkelijk genoeg de Engelse vertaling en begon ‘The Birds of Paradise’ voor te dragen, een gedicht over God en de liefde. Toen verscheen er een groot, donker gevaarte in zee. Ik liep naar het voorste basaltblok en zag een enorme zeeschildpad. Dat was een wonder; zeeschildpadden komen daar niet voor. De man las met trillende stem verder en de schildpad bewoog mee op het ritme van het gedicht. Sierlijk draaide het dier rond en stak eerst de ene en toen de andere poot uit het water. Na het laatste woord verdween de schildpad in zee. De bundel van Rumi kreeg ik mee – die was voor mij bedoeld, zei de man.

Rumi’s gedichten geven mij elke keer kippenvel. In zijn poëtische mystiek toont hij de scheppende kracht van woorden. Vorig jaar schreef ik Waarden voor een nieuwe taal. Veel problemen van onze samenleving – racisme, homohaat, xenofobie – zijn een product van taal, en worden daarmee ook in stand gehouden. Maar je kunt ook gebruikmaken van de positieve kracht van taal. In het gedicht ‘Like This’ vereert Rumi het goddelijke in de mens: het parfum van God zit in de geur van je haar, de vleugels van een engel zijn verscholen in je glimlach. Rumi herinnert mij aan mijn nietigheid en mijn grootsheid – ik denk dat je die allebei nodig hebt.’

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer