Home Nicci Gerrard: ‘Hoewel mijn vader dood is, sterft hij niet’

Nicci Gerrard: ‘Hoewel mijn vader dood is, sterft hij niet’

Door Alexandra van Ditmars op 25 maart 2019

Cover van 04-2019
04-2019 Filosofie magazine Lees het magazine

Nicci Gerrard – de helft van schrijversechtpaar Nicci French – schreef een non-fictieboek over dementie, nadat ze haar vader aan de ziekte had verloren. Wat betekent het om jezelf te zijn en jezelf vervolgens kwijt te raken?

Auteur Nicci Gerrard weet nog goed dat ze haar demente vader het gedicht Sea Fever van John Masefield voorlas. Het was in de laatste maanden van zijn leven, toen hij alleen nog in bed kon liggen en het noodzakelijk was om verpleging in te huren. Samen met haar vier kinderen en haar man stond Gerrard aan zijn bed in haar ouderlijk huis. Ze had een dichtbundel gemaakt met zijn favoriete gedichten, die haar vader John Gerrard haar lang geleden zelf had voorgelezen. Nu las zij hem voor.

‘Masefields gedicht over de zee was een van de favorieten van mijn vader’, zegt Nicci Gerrard, ‘omdat hij dol was op zeilen.’ Gerrard en haar gezin lazen met z’n allen – eigenlijk was het eerder onregelmatig scanderen – hardop de eerste regels van Sea Fever:

I must go down to the seas again, to the lonely sea and the sky,
And all I ask is a tall ship and a star to steer her by.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer