Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 12/2021

Mystieke ervaring is niet gemakkelijk in woorden te vangen

Michel Dijkstra

Twee essaybundels belichten de spanning tussen de verlossing van een mystieke ervaring en de weigering dit onderwerp ter sprake te brengen. De juiste woorden geven aan zo’n ervaring blijkt nog niet gemakkelijk.

Een journalist vroeg eens aan dichter Saskia de Jong: ‘Hebt u weleens een mystieke ervaring gehad?’ Haar antwoord luidde: ‘Daar verzet ik mij tegen.’ A-typische woorden, want veel mensen lijken zo’n ervaring als een soort heilige graal te zien, de poort tot diep inzicht. Ook door filosofische auteurs, Gerard Visser voorop, wordt in allerlei kunstuitingen diepgaand naar mystieke elementen gezocht.

Twee recent verschenen essaybundels van Vlaamse auteurs, Ik, God & mijzelf van Marc De Kesel en Tekens van het onzichtbare door Antoon Van den Braembussche, belichten de hierboven geschetste spanning tussen een al dan niet verlossende mystieke ervaring – eventueel in de kunst – en de pertinente weigering dit thema ter sprake te brengen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden