Home LowSofie

LowSofie

Door Daan Roovers op 29 april 2014

Cover van 05-2012
05-2012 Filosofie magazine Lees het magazine

‘Net als Socrates is Coen Simon een dwarse denker: in een tijd die zo vaak oppervlakkig heet te zijn, vraagt de filosoof om nog meer oppervlakkigheid. Zijn appèl: kijk niet zoals de wetenschapper achter de dingen – in ons brein, in een statistiek – maar onderzoek onze gewone menselijke wereld eerst eens wat beter. En vergeet de menselijke ervaring niet’, aldus het juryrapport van de Socrates Wisselbeker, die tijdens de Filosofie Nacht op 13 april jl. aan Coen Simon werd uitgereikt. Wie wil weten hoe de wereld in elkaar zit, moet niet bij de wetenschap te rade gaan, maar beter om zich heen kijken. Kijk, luister, en sta in de wereld is het filosofisch pleidooi van voormalig Filosofie Magazine-redacteur Simon.

In het interview in dit nummer waarin hij zijn stijl toelicht, gebruikt Coen Simon muziek als metafoor: ‘Muziek neemt de tijd in zich op. Een nummer duurt zo lang als het duurt. Het verwijst alleen naar zichzelf, met niets daarbuiten.’ En zijn lezingen sluit hij dan ook af met een lied op zijn gitaar. Niet toevallig dat een van zijn filosofische helden, Arthur Schopenhauer, ook het vermogen van de muziek roemde om onmiddellijk en zonder tussenkomst van begrippen de essentie van de wereld te vertolken. ‘Muziek drukt niet deze of gene afzonderlijke en concrete vreugde uit, deze of gene droefenis, pijn, ontzetting, vrolijkheid of gemoedsrust; maar de vreugde als zodanig, de droefenis, de pijn, de ontzetting, de vrolijkheid, de gemoedsrust. Ze drukt deze stemmingen als het ware in abstracto uit.’ In die zin, meent Schopenhauer, is de filosoof altijd een beetje jaloers op het talent van de muzikant, die het publiek rechtstreeks in de ziel weet te raken.

Maar de muzikant kan toch ook wel wat van de filosoof gebruiken. Voor het eerst dit jaar staat er bij  muziekfestival Lowlands filosofie op het programma! Naast grootse muzikale optredens (Kyteman, Blaudzun) is er dit jaar een speciaal podium gereserveerd voor LowSofie – filosofie op Lowlands – waar onder anderen René Gude, Ad Verbrugge en René ten Bos zullen spreken. Met alleen de taal als instrument zullen zij het publiek, dat doorgaans komt om te dansen, deze keer ook aan het denken zetten.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer