Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 4/2016

Liefde is geen goede match

Leon Heuts
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

Datingsites beloven een goede match, gebaseerd op gedeelde eigenschappen. Maar – vraagt Leon Heuts zich af – maakt dat idee de geliefde niet inwisselbaar, voor iedereen die dezelfde eigenschappen heeft? Waarom liefde elke grens overschrijdt.

'Ik wilde jou en dat ik missen zou wist ik al voor het begonnen was. Jou willen is je missen. Het was missen op het eerste gezicht.’ De openingsregels van het gedicht ‘De intiemste zichtlijn’ van Willem Jan Otten behoren tot de mooiste die in het Nederlands over de liefde zijn geschreven. Ik stuurde de regels lang geleden naar iemand op wie ik verliefd was, waarschijnlijk in een poging geletterd over te komen. Die poging werd – al dan niet terecht – gezien als pedanterie, en ik sprak haar nooit weer. Waarmee de regels op een tamelijk letterlijke manier werden bevestigd. 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden