Home Leuk is ook niet alles

Leuk is ook niet alles

Door Marco Kamphuis op 21 augustus 2017

Cover van 09-2017
09-2017 Filosofie magazine Lees het magazine

Waarom moeten we constant ‘leuke’ dingen doen, meestal in groepsverband? Michael Foley onderzoekt het in een caleidoscopisch boek, vol verrassende observaties.

Leuk hè? klinkt zelfs nog trivialer dan de oorspronkelijke titel Isn’t This Fun?, maar wie Michael Foley kent, weet dat een vlotte toon niet uitsluit dat een auteur iets te zeggen heeft. Hij is de schrijver van veelgeprezen boeken als Lang leve het gewone en Absurde overvloed en – wat mij betreft de beste aanbeveling – een inleidend boekje over Henri Bergson.

‘Leuk’ is lastig te definiëren. Het ‘leuk’ in dit boek is in elk geval niet dat van de eenling die op de vraag waarom hij elke avond aan een oud autootje ligt te sleutelen, antwoordt: ‘Ik vind het gewoon leuk.’ Het ‘leuk’ waarover Foley zich buigt is dat van de festivalganger die zijn buurman in de massa op de schouder beukt en roept: ‘Leuk hè?’ Groepsgewijs beleefd, laagdrempelig plezier, dat is wat Foley in dit boek onderzoekt, en voor alle duidelijkheid afficheert hij zichzelf meteen als ‘intellectuele snob’. Ironisch-afstandelijk brengt hij verslag uit van evenementen als de World Naked Bike Ride in Londen en een happening in ‘cosplay’ (waarbij iedereen verkleed gaat als Batman, Xena the Warrior Princess, buitenaards wezen, zombie enzovoort), maar onvermijdelijk krijgt hij steeds meer begrip en waardering voor deze gekkigheid – zonder zijn natuurlijke reserve helemaal te laten varen.

‘Leuk’ is volgens Foley een volstrekt modern concept, een plicht zelfs: ‘In de premoderne tijd was het de plicht je onsterfelijke ziel te redden, in de moderne tijd ging het om geld verdienen, en in de postmoderne wereld moeten we plezier hebben.’ En na het genoten plezier verspreiden we via de sociale media het fotobewijs van onze ‘leuk-rijkdom’, want dat is, stelt Foley, het nieuwe snobisme.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.