Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2021

Laat de vreemdeling toe in je relatie

Femke van Hout

Maatschappelijke ideeën over wat normaal is vormen onze liefdesrelaties. Psychotherapeut Marte Kaan en antropoloog Rahil Roodsaz laten zien hoe juist het vreemde onze relaties hechter maakt.

 Beeld Pauline Cremer

Als schrijver en psychotherapeut Marte Kaan haar kinderen vanwege een scheiding een paar dagen per week moet missen, wordt ze geplaagd door schuldgevoelens. Afschuwelijkst van al is het idee een ontaarde, tegennatuurlijke moeder te zijn: ‘Het was niet goed dat ik niet de hele tijd bij mijn kinderen was. Een moeder hoort bij haar kinderen te zijn. Elke andere situatie is onnatuurlijk.’ Voor Kaan vormt dit idee aanleiding voor een kritisch sociaal-cultureel onderzoek. In haar boek Moeder Natuur: waarom liefde altijd tekortschiet bevraagt ze breed gedeelde ideeën over ‘natuurlijke’ vormen van liefde. Op welke manier worden bijvoorbeeld moederschap, monogamie of heteroseksualiteit bepaald door maat­schappelijke normen en verwachtingen? In hoeverre wordt het meest persoonlijke en intieme – de liefdesrelatie – gevormd door invloeden van buitenaf?

Feministische denkers ontrafelen al decennialang de vervlechting van culturele en maatschappelijke normen en het intieme (liefdes)leven. Zo ook antropoloog Rahil Roodsaz, die samen met collega Katrien De Graeve het boek Intieme revoluties: tegendraads in seks, liefde en zorg samenstelde, waarin wetenschappers, schrijvers en kunstenaars het revolutionaire potentieel van seks-, liefdes- en zorgrelaties onderzoeken. Roodhaz en De Graeve menen dat elke liefdesrelatie een ontegenzeggelijke culturele en politieke dimensie heeft. Toch veronderstellen we vaak dat sommige relaties natuurlijker, ‘oorspronkelijker’ of ‘echter’ zijn dan andere. Vertoon je ander gedrag, dan is er iets mis met je: een man die niet assertief is of niet op vrouwen valt, is een man zonder ballen, een moeder die niet van haar kinderen houdt een ontaarde moeder.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden