Home Karin Spaink ontmoet Monsieur Guillotine

Karin Spaink ontmoet Monsieur Guillotine

Door Anton de Wit op 19 maart 2013

Karin Spaink ontmoet Monsieur Guillotine
02-2004 Filosofie magazine Lees het magazine
Karin Spaink beschouwt Descartes als een wegbereider voor de medische wetenschap. ‘Doordat hij dat alles seculariseerde, stelde hij het lichaam ook open voor medisch onderzoek.’
 
‘Kortgeleden werd ik opgebeld door René Descartes’, meldde Karin Spaink eens in de Groene Amsterdammer. Telefonisch luchtte de beroemde en verguisde Franse wijsgeer (1596-1650) zijn hart: ‘Waarom heeft iedereen toch zo’n hekel aan me?’, vroeg hij de Amsterdamse schrijfster. ‘Werkelijk, iedereen trekt tegen me ten strijde!’ Spaink kon Descartes slechts gelijk geven. Met zijn in de ogen van velen verderfelijke scheiding van lichaam en geest was Descartes ‘de Monsieur Guillotine van de filosofie’, schreef Spaink.

Karin Spaink (1957) heeft ‘iets’ met René Descartes. Bovenaan haar website prijkt in sierlijke letters een variatie op diens beroemde cogito ergo sum: ‘I write, therefore I am. Ze kwam met de filosoof in aanraking in een periode waarin zij zich verdiepte in kunstmatige intelligentie – ‘in de discussie daarover komt hij vaak terug’, aldus Spaink. Voor haar aanleiding om eens een boek van hem ter hand te nemen. Zo kwam zij erachter dat veel van de kritiek op hem niet terecht is.
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.