Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 5/2018

Kan het leven voltooid zijn?

Bart Coster
Freelance filosofiejournalist

Waarom zou een ‘voltooid leven’ een reden zijn om niet meer verder te willen leven? Volgens de stoïcijnen en de boeddhisten is voltooidheid iets om naar te streven, een voorwaarde voor geluk. Maar wat is een voltooid leven precies in hedendaagse termen? En zijn mensen eigenlijk wel in staat om zelf te beslissen over hun levenseinde, of is de invloed van de omgeving daar te sterk voor? We brengen het voltooid-levendebat in kaart aan de hand van vier filosofische stellingen.

Illustratie: Studio Vonq
 

Stelling 1: ‘Voltooid leven’ is te definiëren en daarom een bruikbaar begrip

 
Tegen

‘Wat is voltooid leven?’ is een van de veelgestelde vragen op de website van D66, de partij achter de initiatiefwet voor levensbeëindiging bij een voltooid leven. Het antwoord? ‘Een eenduidige definitie bestaat niet, maar je kunt het beschrijven als “lijden aan een voor mensen te lang geworden leven. Lijden is wat de oudere daar zelf onder verstaat.”’ Ofwel: wat een voltooid leven is, is aan de persoon zelf. Een volledige definitie is niet te geven.

Er is hierbij een interessante parallel met de Wet Toetsing Levensbeëindiging. Hoewel deze in de volksmond de euthanasiewet wordt genoemd, komt het woord ‘euthanasie’ of de letterlijke vertaling ervan, ‘de goede dood’, niet in de wet voor. Tegenstanders van de euthanasie- en de voltooid-levenwet zien het ontbreken van een strakke definitie als een vrijbrief. Zonder heldere definitie vrezen ze een glijdende schaal, waardoor uiteindelijk iedereen die zegt dat zijn/haar leven ‘voltooid’ is gemakkelijk een pil of spuitje kan krijgen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden