Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 4/2015

Jan-Hendrik Bakker: ‘Wat willen afzonderlingen?’

Daan Kuys

Het individualisme is verworden tot hebzucht, stelt filosoof Jan-Hendrik Bakker. Hij pleit voor een herwaardering van afzondering.
 

Het moderne individualisme heeft gefaald’, zegt filosoof Jan-Hendrik Bakker, auteur van het boek In stilte. Een filosofie van de afzondering. Volgens Bakker wordt de individuele zingeving van de mens steeds meer gelijkgesteld aan economische waarden. We kopen spullen om onze eigen individualiteit af te kunnen zetten tegen de ander. We moeten ons overal als winnaar presenteren. Dat levert een onhoudbare situatie op, zegt Bakker. ‘Als iedereen zijn eigen behoeftebevrediging nastreeft en die groeilogica volgt, dan worden we geconfronteerd met de ondergang van de wereld. We zijn simpelweg met te veel mensen.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden