Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 11/2019

Is de Amazone alleen van Brazilië?

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

Na hevige bosbranden in de Braziliaanse tropen is er internationale discussie losgebroken: wie mag zich eigenlijk met het regenwoud bemoeien?

Hoewel het natte seizoen nadert, vrezen sommige experts dat ook november nog een maand van intense bosbranden zal zijn in de Amazone. Die bosbranden – deels aangestoken – lokten eerder dit jaar discussie uit tussen wereldleiders, nadat de G7-landen hadden aangeboden Brazilië te helpen de vuren te blussen. De Braziliaanse president Bolsonaro kon die geste niet waarderen. Hij benadrukte de Braziliaanse soevereiniteit en noemde westerse bemoeienis met de Braziliaanse bossen ‘een misplaatste koloniale manier van denken’. Daarentegen stelde de Franse president Macron juist dat de Amazone ‘een onderwerp voor de hele planeet’ is. De oerbossen herbergen een enorm reservoir aan CO2, dat in de atmosfeer terechtkomt als de bomen in vlammen opgaan. Zodoende dragen de Amazonebranden verder bij aan de opwarming van de aarde, waar niet alleen Brazilië, maar de hele wereld de dupe van is. Mag Brazilië met zijn bossen doen wat het wil?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden