Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2020

‘In het rijk van de verbeelding is overspel de regel’

Alexandra van Ditmars
Interviewer & schrijver

Wat is het verschil tussen droom en fantasie? Hoe sterk is de verbeeldingskracht in onze herinneringen? En waarom zijn de meeste mensen in het diepst van hun gedachten overspelig? Hoogleraar psychologie Douwe Draaisma over erotische verlangens en de waarheid van het geheugen.

Douwe Draaisma is een dagdromer. Op de middelbare school bleef hij tweemaal zitten, onder andere omdat zijn gedachten zo vaak afdwaalden. Urenlang kon hij zogenaamd aan zijn huiswerk zitten op zijn kamer, zonder een letter of cijfer op papier te zetten. Ook tegenwoordig kan Draaisma (1953), emeritus hoogleraar geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, ogenschijnlijk hard aan het werk zijn achter zijn bureau, terwijl hij eigenlijk zit te dromen.

Specifieke of terugkerende droombeelden heeft hij dan niet. ‘Mijn gedachten nemen gewoon de vrije loop. Ik heb bijvoorbeeld onverwachte associaties, denk terug aan dingen die mijn kleindochter zei toen ze kwam logeren, fantaseer over zaken die ik in de toekomst nog ga doen.’ Dagdromen ziet Draaisma als het tegenovergestelde van mindfulness. ‘Bij mindfulness moet je je hoofd leegmaken en in het hier en nu blijven. Bij dagdromen gaat je geest juist op de wieken en hebben je verbeelding, herinnering en fantasie vrij spel. Dat heeft net zo goed een kalmerend en therapeutisch effect.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden