Home In de ban van Spinoza

In de ban van Spinoza

28 oktober 2013

Cover van 11-2013
11-2013 Filosofie magazine Lees het magazine

De Vlaamse journalist Rudi Rotthier las op jonge leeftijd al Spinoza. De stelligheid van de grote filosoof intrigeerde hem. Pas later ontdekte Rotthier dat Spinoza ook een genuanceerde en redelijke kant had. En die is hem nu veel liever. Een voorpublicatie uit zijn boek De naakte perenboom.

Als tiener ging ik op zoek naar werk van Spinoza. Ik vond in de plaatselijke bibliotheek een aftandse versie van de Ethica, in de vertaling van Nico van Suchtelen. Dat ik er niets van begreep, is een understatement. Ik vergaapte me eerder aan de tekst dan dat ik hem kon lezen. In de eerste delen, en met name in het deel over God, vond ik nauwelijks aanknopingspunten. Maar verder bladerend ontdekte ik wel elementen die mijn pet niet helemaal te boven gingen. Zinnen als ‘Blijheid is ’s menschen overgang van geringer tot grooter volmaaktheid’ kietelden mijn verbeelding. ‘Waarom toch zou het gepaster zijn honger en dorst te stillen dan neerslachtigheid te verdrijven?’ ‘Berouw is geen deugd, ofwel het komt niet voort uit de Rede. Integendeel, wie een daad berouwt is dubbel ongelukkig of machteloos.’ ‘Wanneer ieder mensch het meest zijn eigen nut zoekt, zijn de menschen het nuttigst voor elkaar.’ ‘De vrije mensch denkt aan niets minder dan aan den dood.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.