Home Het kwaad ‘Ik wil niet worden aangeraakt door het kwaad’
Het kwaad

‘Ik wil niet worden aangeraakt door het kwaad’

Door Michel Knapen op 19 november 2012

08-2001 Filosofie magazine Lees het magazine
‘We hebben monsters nodig om zelf goed te kunnen zijn’, Heikelien Verrijn Stuart, chroniqueur van het Joegoslavië Tribunaal, over onze worsteling met het dilemma Slobodan Milosevic – monster of mens? En over de parallel met Hannah Arendt, verslaggever van het Eichmann-proces.
 
Vandaag staat ‘het monster’ terecht. Slobodan Milosevic is de naam. Hij is voer voor justitie en dwingt rechters tot ongekende zorgvuldigheid. En hij plaatst ons voor morele dilemma’s die we liever uit de weg gaan. Hij joeg talloze onschuldigen over de kling. Maar zelf is hij onschuldig zolang zijn schuld niet in rechte is komen vast te staan. Toch spreken velen nu al van een monster. Voor de internationale gemeenschap is zijn veroordeling slechts een kwestie van tijd: hij moet hangen. Die houding tekent onze moeizame omgang met deze problematiek.

Dat blijkt ook uit andere zaken. Wie vanaf de perstribune met grote regelmaat wordt geconfronteerd met de terreur in voormalig Joegoslavië, kan wel eens tegen de grenzen aanlopen van professionele standaarden als afstand bewaren, objectief blijven en vooroordelen overboord zetten. Ook een deskundige als Heikelien Verrijn Stuart, die het tribunaal volgt voor het Radio 1 Journaal en Nova, loopt de kans onderdeel te worden van de gebeurtenissen die aanleiding hebben gegeven tot dit tribunaal. Daar tegenover staat echter een grote, bijna persoonlijke betrokkenheid van iemand die als ‘chroniqueur zelf kritisch wil blijven denken’.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.