Home ‘Ik ben een taalactivist geworden’

‘Ik ben een taalactivist geworden’

Door Carolien van Welij op 16 juli 2021

‘Ik ben een taalactivist geworden’
07-2021 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Khalid Mourigh (40) is taalkundige, berberoloog en straattaalexpert. Dit jaar verscheen zijn boek De gast uit het Rifgebergte.

Beeld Maarten Noordijk

‘Bij taalkunde kon je niet om Noam Chomsky heen, hij is heel invloedrijk geweest. Volgens Chomsky is taal een aangeboren vermogen van de mens. Door de zinsbouw van talen te bestuderen, wilde hij de basisstructuur ervan ontdekken. Ik was niet geïnteresseerd in die zoektocht naar een aangeboren universele grammatica – ik wilde de Berber-talen beschrijven en de structuur ervan onderzoeken. Dat is een andere aanpak: taaldata verzamelen, beschrijven en analyseren.

Niet zozeer Chomsky’s taalkundige benadering, als wel zijn maatschappelijke activisme heeft mij beïnvloed. Eind jaren zestig publiceerde hij het artikel “The Responsibility of Intellectuals”. Daarin schrijft hij dat intellectuelen zoals wetenschappers en journalisten vaak de macht bestendigen. Chomsky liet mij zien dat je verantwoordelijkheid hebt. En dat het makkelijk is om kritisch te zijn op zaken waar je geen invloed op hebt. Ik keek naar mijn omgeving en vroeg me af: wat schort daaraan? En wat kan ik veranderen?

Ik ben uit de ivoren toren van de wetenschap gestapt. Ik wil een herwaardering van de taal van gewone mensen, van straattaal of een minderheidstaal als Berber. Zo geef ik lessen Berber (Tamazight) aan kinderen. Veel kinderen krijgen het Berber niet meer van huis uit mee. Door de taal te leren kun je praten met grootouders, met neven en nichten in Marokko. In Nederland hoor je er nooit helemaal bij: je bent nooit een echte Nederlander, maar altijd die Marokkaanse Nederlander. Tegelijkertijd is een deel van je identiteit – je taal – verloren gegaan. Het leren van de taal geeft je voeling met je eigen geschiedenis en een plek in de gemeenschap. Je hoort weer ergens bij en zo kun je iets opbouwen. Ik ben een taalactivist geworden.’

Relevante berichten

Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer