Home Taal ‘Ik ben een taalactivist geworden’
Identiteit Taal

‘Ik ben een taalactivist geworden’

Geïnspireerd door het maatschappelijk activisme van Noam Chomsky besloot taalkundige Khalid Mourigh uit de ivoren toren van de wetenschap te stappen.

Door Carolien van Welij op 16 juli 2021

Khalid Mourigh taalkundige berberoloog straattaaldeskundige beeld Maarten Noordijk

Geïnspireerd door het maatschappelijk activisme van Noam Chomsky besloot taalkundige Khalid Mourigh uit de ivoren toren van de wetenschap te stappen.

Cover van 07/08-2021
07/08-2021 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

‘Bij taalkunde kon je niet om Noam Chomsky heen, hij is heel invloedrijk geweest. Volgens Chomsky is taal een aangeboren vermogen van de mens. Door de zinsbouw van talen te bestuderen, wilde hij de basisstructuur ervan ontdekken. Ik was niet geïnteresseerd in die zoektocht naar een aangeboren universele grammatica – ik wilde de Berber-talen beschrijven en de structuur ervan onderzoeken. Dat is een andere aanpak: taaldata verzamelen, beschrijven en analyseren.

Niet zozeer Chomsky’s taalkundige benadering, als wel zijn maatschappelijke activisme heeft mij beïnvloed. Eind jaren zestig publiceerde hij het artikel “The Responsibility of Intellectuals”. Daarin schrijft hij dat intellectuelen zoals wetenschappers en journalisten vaak de macht bestendigen. Chomsky liet mij zien dat je verantwoordelijkheid hebt. En dat het makkelijk is om kritisch te zijn op zaken waar je geen invloed op hebt. Ik keek naar mijn omgeving en vroeg me af: wat schort daaraan? En wat kan ik veranderen?

Even tussendoor… Meer lezen over Noam Chomsky en andere grote denkers? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het laatste filosofie nieuws, de beste artikelen van de week en af en toe een aanbieding.
Ontvang wekelijks het laatste filosofienieuws, de beste artikelen en af en toe een aanbieding.

Ik ben uit de ivoren toren van de wetenschap gestapt. Ik wil een herwaardering van de taal van gewone mensen, van straattaal of een minderheidstaal als Berber. Zo geef ik lessen Berber (Tamazight) aan kinderen. Veel kinderen krijgen het Berber niet meer van huis uit mee. Door de taal te leren kun je praten met grootouders, met neven en nichten in Marokko. In Nederland hoor je er nooit helemaal bij: je bent nooit een echte Nederlander, maar altijd die Marokkaanse Nederlander. Tegelijkertijd is een deel van je identiteit – je taal – verloren gegaan. Het leren van de taal geeft je voeling met je eigen geschiedenis en een plek in de gemeenschap. Je hoort weer ergens bij en zo kun je iets opbouwen. Ik ben een taalactivist geworden.’