Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 9/2017

Hoe een iPod en een tapijt de rol van de geschiedenis verraden

Claudia Galgau
Kunst & filosofie

Zelfs als je brutaal bent, is het moeilijk om de traditie waar je uit voortkomt te negeren, zegt kunstsocioloog Voica Puscasiu. Hoe een iPod en een tapijt de rol van de geschiedenis verraden.

De iPod in dit stilleven lijkt verouderd, maar als het Roemeense communisme nu nog bestond, zou je die echt niet zomaar bij iemand thuis kunnen vinden’, zegt Voica Puscasiu, hoogleraar kunstsociologie aan de universiteit Babes-Bolyaj in Cluj-Napoca. We zitten in het atelier van de Roemeense kunstenaar Ioana Iacob, die net na de val van het communisme in 1989 opgroeide. ‘Iacobs generatie is een overgangsgeneratie’, vertelt Puscasiu. ‘De splitsing zie je terug in het schilderij iPod: de iPod staat voor een nieuwe mentaliteit waarin technologie en vermaak centraal staan. Het tapijt, daarentegen, is typisch voor Roemeense communistische appartementen. Het laat zien hoe moeilijk het is om te ontsnappen aan traditionele communistische waarden, omdat ze zo ingebed zijn in het alledaagse leven.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden