Home Het Experiment: Zo verlaat je je sociale bubbel

Het Experiment: Zo verlaat je je sociale bubbel

Door Carolien van Welij op 01 maart 2017

Het Experiment: Zo verlaat je je sociale bubbel
Cover van 03-2017
03-2017 Filosofie magazine Lees het magazine

Hoe ontstaat er meer vertrouwen tussen groepen die elkaar wantrouwen? Contact blijkt essentieel, maar welk contact heeft echt effect?


Illustratie: Bas van der Schot

Experiment
Om begrip te bevorderen tussen sociale groepen die elkaar wantrouwen is contact belangrijk. Dat werkt vooral als de minst bevoorrechte groep zich gehoord weet.

‘Wilders-aanhangers op Twitter volgen en bestoken met argumenten heeft waarschijnlijk weinig zin’, aldus existentieel filosoof Annemarie van Stee van de Radboud Universiteit. ‘Argumenten en feiten zijn zeer belangrijk en een groot probleem in de huidige tijden van desinformatie. Maar wanneer mensen anderen wantrouwen en verwachten gewantrouwd te worden, luisteren ze meestal slecht en verharden ze in hun eigen standpunt. Mensen gaan positiever denken over leden van een gewantrouwde groep als ze samenwerken aan een gezamenlijk doel. Dit werkt vooral als iedereen een gelijke status heeft tijdens het samenwerken.

In de samenleving is er vaak sprake van een statusverschil tussen mensen. Dan vergroot contact het vertrouwen vooral wanneer de minder bevoorrechte groep, bijvoorbeeld Palestijnen, z’n verhaal mag doen en de bevoorrechte groep, Israëliërs, dat in eigen woorden samenvat zonder er een oordeel aan toe te voegen. Palestijnen hebben na het lezen van de samenvattingen meer vertrouwen in Israëliërs. Het is dus belangrijk dat mensen uit de groep met een lagere status zich gehoord weten. Het is de enige manier om het vertrouwen in elkaar te vergroten. De woorden van de ander samenvatten zonder oordeel is overigens een belangrijk onderdeel van socratische gesprekken.

Mochten we het gesprek aangaan met Wilders-aanhangende kennissen, dan kan actief luisteren belangrijk zijn. Of eerst maar eens gezamenlijk de stoep sneeuwvrij maken.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer
Verbeelding
Verbeelding

Weekendlijstje verbeelding

Kinderen fantaseren de wonderlijkste verhalen bij elkaar. Als volwassenen raken we die kinderlijke fantasie vaak een beetje uit kwijt. Zonde, want we kunnen veel leren van onze eigen verbeelding. Dit weekend een lijstje over fantasie en verbeelding.

Lees meer