Home Het Experiment: Pavlov-plant
Mens en natuur

Het Experiment: Pavlov-plant

Door Carolien van Welij op 26 september 2018

Het Experiment: Pavlov-plant
Cover van 10-2018
10-2018 Filosofie magazine Lees het magazine

Zoals de hond in de experimenten van Pavlov al ging kwijlen bij het geluid van een belletje, zo kun je erwtenplanten leren te reageren op een ventilator.
 

Experiment

Erwtenplanten kun je ’trainen’ via klassieke conditionering. 

Illustratie: Bas van der Schot

We zien planten vaak als passieve, simplistische wezens’, vertelt bo-tanisch filosoof Norbert Peeters. ‘Maar dit experiment toont hoe vooringenomen die blik is. Evolutionair ecoloog Monica Gagliano paste een klassiek conditioneringsexperiment toe op planten. Planten groeien naar het licht. De windstroom van een ventilator is voor een plant een neutrale stimulus, net zoals het belletje bij Pavlov. Maar als je een aantal dagen licht combineert met wind, zal de plant richting de ventilator buigen – ook als er geen licht is. Planten lijken dus een vermogen tot associatief leren te hebben.

Een plant heeft niet alleen zintuiglijke vermogens en bewegingsvermogen, maar verwerkt die zintuiglijke informatie, maakt een afweging of berekening en vertoont doelgericht gedrag. Gagliano spreekt over cognitief gedrag bij planten, en zelfs over intelligentie.

Wat die erwtenplant laat zien kun je vergelijken met artificiële intelligentie. Zoals een schaakcomputer op basis van algoritmes zetten kan doen, zo kan een plant via chemische processen en hormonale structuren zijn omgeving monitoren en daarop reageren. Noem je dat intelligentie? Misschien kunnen we sinds de opkomst van internet en algoritmes intelligentie breder gaan zien dan de menselijke en dierlijke intelligentie. We moeten van planten vooral geen mensen willen maken, maar we kunnen ze wel serieuzer nemen.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.