Home Het Experiment: Hersenonderzoek bij Donkey Kong

Het Experiment: Hersenonderzoek bij Donkey Kong

Door Carolien van Welij op 31 mei 2017

Het Experiment: Hersenonderzoek bij Donkey Kong
Cover van 06-2017
06-2017 Filosofie magazine Lees het magazine

De neurowetenschap ziet de hersenen als een soort computer. Kan een neurowetenschapper dan een simpele spelcomputer begrijpen?

Illustratie: Bas van der Schot

Experiment
Onderzoekers pasten de analysemethodes uit de neurowetenschap toe op een spelcomputer, een veel eenvoudiger informatieverwerkingssysteem dan de hersenen.

‘Het probleem is een gebrek aan data – dat is de gangbare overtuiging binnen de neurowetenschap’, vertelt filosoof Jesse Mulder van de Universiteit Utrecht. ‘De neurowetenschappers menen dat ze met hun huidige analysemethoden echt kunnen achterhalen hoe de informatieverwerking in de hersenen verloopt, als ze maar betere scans en meer data zouden hebben.

In dit experiment zijn onderzoekers gaan testen wat het oplevert als je die analysemethoden toepast op een eenvoudige spelcomputer. Daarvan weten we namelijk exact hoe die werkt. Kun je die kennis reconstrueren met technieken uit de neurowetenschap? 

Zo onderwierpen de onderzoekers de spelcomputer tijdens een spelletje Donkey Kong aan equivalenten van een EEG en MRI-scan en verzamelden zo een enorme hoeveelheid data. Als je die analyseert, kom je tot bevindingen als: “Deze transistor is bijzonder actief als de aap Donkey Kong dat en dat doet.” Maar zo’n patroon levert geen werkelijk begrip op van de werking van een spelcomputer. Al die patronen in die data zijn vaak niet meer dan ruis. Dat is ook het geval bij hersenonderzoek: je vindt wel interessante correlaties, maar je hebt geen idee wat die te betekenen hebben. Dat is een fundamenteler probleem dan een tekort aan data.

Dit experiment laat zien dat het huidige hersenonderzoek ons niet zomaar gaat helpen onszelf te begrijpen. Het suggereert dat we het hele idee van een mechanistische verklaring voor de mens misschien wel moeten loslaten.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer
Verbeelding
Verbeelding

Weekendlijstje verbeelding

Kinderen fantaseren de wonderlijkste verhalen bij elkaar. Als volwassenen raken we die kinderlijke fantasie vaak een beetje uit kwijt. Zonde, want we kunnen veel leren van onze eigen verbeelding. Dit weekend een lijstje over fantasie en verbeelding.

Lees meer