Home Het Experiment: Ben je wel werkelijk verliefd?

Het Experiment: Ben je wel werkelijk verliefd?

Door Carolien van Welij op 27 juni 2016

Het Experiment: Ben je wel werkelijk verliefd?
07-2016 Filosofie magazine Lees het magazine


Je denkt verliefd te zijn maar in werkelijkheid voel je je opgewonden omdat je over een enge brug hebt gelopen. Kunnen wij onszelf kennen?

Experiment

Proefpersonen waren eerder geneigd een aantrekkelijke onderzoeker na afloop van het onderzoek op te bellen als ze over een wiebelende brug hadden gelopen.

‘Als de proefpersonen over de wiebelende brug lopen, gaat hun hart sneller kloppen en beginnen ze te zweten’, zegt filosoof Fleur Jongepier, die aan de Radboud Universiteit Nijmegen onderzoek doet naar zelfkennis. ‘Die lichamelijke spanning verwarren ze met seksuele spanning. Dit onderzoek suggereert dat de proefpersonen een vorm van zelfkennis missen: ze denken zich aangetrokken te voelen tot de onderzoekster, maar hebben niet door dat hun avontuur op de brug daar verantwoordelijk voor is.’

‘Maar is kennis over waarom of waardoor je iets doet wel echt nodig voor zelfkennis? Waarom zouden we moeten zeggen dat de proefpersonen zichzelf niet kenden? Als ik een koffie bestel, en de reden is dat ik net een poster heb gezien met koffie, dan concluderen we niet “dat ik niet weet dat ik koffie wil”. Wanneer weet je wat je ‘echt’ wilt? Dit experiment laat zien dat mede de omgeving onze verlangens, gedachten en wensen bepaalt – dat is niet zo spannend. Maar het roept voor filosofen wél belangrijke vragen op over zelfkennis. Wanneer is weten ‘waarom’ je iets doet belangrijk en wanneer niet?’

‘Soms volstaat introspectie, naar binnen kijken en rapporteren wat je denkt of voelt. Maar op andere momenten is het belangrijk dat we ook onze (sociale) omgeving kennen en misschien zelfs enige kennis hebt van wetenschappelijke psychologie. Als je dit experiment kent, zul je misschien twee keer nadenken voor je toegeeft aan het gevoel van verliefdheid dat je ervaart na het bungeejumpen of je eerste ski-les.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer
Verbeelding
Verbeelding

Weekendlijstje verbeelding

Kinderen fantaseren de wonderlijkste verhalen bij elkaar. Als volwassenen raken we die kinderlijke fantasie vaak een beetje uit kwijt. Zonde, want we kunnen veel leren van onze eigen verbeelding. Dit weekend een lijstje over fantasie en verbeelding.

Lees meer