Home Het Experiment: Alternatieve democratie

Het Experiment: Alternatieve democratie

Door Carolien van Welij op 27 mei 2019

Het Experiment: Alternatieve democratie
Cover van 06 -2019
06 -2019 Filosofie magazine Lees het magazine

Wat gebeurt er als je mensen in burgerpanels over een complex onderwerp informeert, laat discussiëren en uiteindelijk naar hun mening vraagt?


Beeld: Bas van der Schot

We zijn geneigd te denken dat democratie gelijkstaat aan stemmen, maar dat is zo’n beperkte definitie’, stelt cultuurhistoricus Eva Rovers, auteur van onder meer Practivisme (2018). ‘Non-profit organisatie World Wide Views experimenteerde wereldwijd met een andere vorm van democratie: citizens assemblies, ofwel burgerpanels. Per land werden ongeveer honderd willekeurige burgers geloot, die een representatieve doorsnede vormden van de bevolking. De deelnemers kregen van alle kanten informatie over complexe onderwerpen zoals energieproductie, transport en belastingmaatregelen. Daarna wisselden ze argumenten uit en gaven ze via vragenlijsten hun mening. In zo’n vorm ontvangen mensen de instrumenten om op een gefundeerde manier te argumenteren en tot een afgewogen oordeel te komen. Heel anders dan bij een referendum.

Bij het thema klimaatverandering viel me op dat 79 procent van de deelnemers vond dat hun eigen land maatregelen tegen uitstoot van broeikasgassen moest nemen, zelfs als andere landen dat niet deden.

Hannah Arendt schreef over een “radendemocratie” met burgerraadpleging. Daar lijkt dit erg op. Verkiezingen moeten we niet afschaffen; ik zie dit soort burgerpanels als aanvulling. Je bereikt ook mensen die normaal niet naar de stembus gaan, en neemt mensen werkelijk serieus. Dat is zoveel democratischer.’

 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer