Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 6/2014

Geloof niet in de vrije markt

Frank Mulder

Het vertrouwen in de heilzame werking van de vrije markt heeft religieuze trekken, meent filosoof Joseph Vogl. In zijn nieuwste boek legt hij uit waarom we ons daarvan moeten bevrijden.

De kredietcrisis heeft duidelijk gemaakt dat een vrije markt niet automatisch tot orde leidt. Dat wisten we eigenlijk al sinds de dotcom-crisis (2000), de Russische crisis (1998) en de Aziëcrisis (1990). Toch gaan de No­bel­prijzen voor economie nog steeds meestal naar eco­nomen die vinden dat de markt, door alle belangen een prijs te geven, evenwicht schept. In zijn boek Het spook van het kapitaal vergelijkt de Duitse filosoof en literatuurwetenschapper Joseph Vogl dit probleem met de oude theodicee. Daarin werd het geloof in een almachtige, goede God verzoend met het lijden op aarde. Net als in de huidige kapitalistische ‘oikodicee’, aldus Vogl.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden