Home Gelauwerde denkers

Gelauwerde denkers

Door Daan Roovers op 29 april 2014

Cover van 06-2013
06-2013 Filosofie magazine Lees het magazine

Nederland heeft een nieuwe Denker des Vaderlands: René Gude, voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine en oud-directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte. René Gude is zonder twijfel op dit moment één van de meeste inspirerende denkers in Nederland. In een groot interview (zie pag. 56) stelt hij zichzelf en zijn plannen voor de komende tijd aan u voor. Gevraagd naar een typisch Nederlandse denktraditie, zegt hij: ‘Iedereen hier is stronteigenwijs, dat is echt een kenmerk van Nederland. Maar daarin schuilt ook onze bijzondere kans: er zijn heel veel mensen die kunnen bijdragen aan onze gezamenlijke intelligentie.’ Dat wordt een van de kernthema’s voor Gude: we moeten met elkaar méédenken om tot gezamenlijke oplossingen te komen (in plaats van elkaars ideeën zoveel mogelijk te ondermijnen). Als ‘meedenker’ zal René Gude een aantal projecten inhoudelijk ondersteunen, waaronder de G8 van de Filosofie (zie www.investeerinfilosofie.nl).

De tweede Nederlandse denker die deze maand met recht op het schild wordt gehesen, is Henk Oosterling, universitair hoofddocent aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam, maar vooral initiatiefnemer en directeur van Rotterdam Vakmanstad. Vanwege zijn voortdurende bekommernis om de jongeren in Rotterdam-Zuid en succesvolle projecten op achterstandsscholen, waar hij onder meer judo- en filosofieonderwijs heeft opgezet, krijgt hij de tweejaarlijkse Van Praagprijs toegekend. Ook Henk Oosterling is op zoek naar de gezamenlijkheid van die 17 miljoen individuen. Het gaat om wat er tússen mensen gebeurt, aldus Oosterling. We moeten investeren in netwerken, in relaties, in ‘sociaal kapitaal’.

Beide gelauwerde denkers bepleiten een nieuw soort betrokkenheid op de samenleving en op elkaar, en laten zien welke rol filosofie daarin kan spelen. Wij kunnen ons geen betere ambassadeurs wensen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer