Nederland heeft een nieuwe Denker des Vaderlands: René Gude, voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine en oud-directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte. René Gude is zonder twijfel op dit moment één van de meeste inspirerende denkers in Nederland. In een groot interview (zie pag. 56) stelt hij zichzelf en zijn plannen voor de komende tijd aan u voor. Gevraagd naar een typisch Nederlandse denktraditie, zegt hij: ‘Iedereen hier is stronteigenwijs, dat is echt een kenmerk van Nederland. Maar daarin schuilt ook onze bijzondere kans: er zijn heel veel mensen die kunnen bijdragen aan onze gezamenlijke intelligentie.’ Dat wordt een van de kernthema’s voor Gude: we moeten met elkaar méédenken om tot gezamenlijke oplossingen te komen (in plaats van elkaars ideeën zoveel mogelijk te ondermijnen). Als ‘meedenker’ zal René Gude een aantal projecten inhoudelijk ondersteunen, waaronder de G8 van de Filosofie (zie www.investeerinfilosofie.nl).
De tweede Nederlandse denker die deze maand met recht op het schild wordt gehesen, is Henk Oosterling, universitair hoofddocent aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam, maar vooral initiatiefnemer en directeur van Rotterdam Vakmanstad. Vanwege zijn voortdurende bekommernis om de jongeren in Rotterdam-Zuid en succesvolle projecten op achterstandsscholen, waar hij onder meer judo- en filosofieonderwijs heeft opgezet, krijgt hij de tweejaarlijkse Van Praagprijs toegekend. Ook Henk Oosterling is op zoek naar de gezamenlijkheid van die 17 miljoen individuen. Het gaat om wat er tússen mensen gebeurt, aldus Oosterling. We moeten investeren in netwerken, in relaties, in ‘sociaal kapitaal’.
Beide gelauwerde denkers bepleiten een nieuw soort betrokkenheid op de samenleving en op elkaar, en laten zien welke rol filosofie daarin kan spelen. Wij kunnen ons geen betere ambassadeurs wensen.
Dit artikel is exclusief voor abonnees