Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

vrijdag 4 december 2015

Gebod: Gij zult niet echtbreken

Gwendolyn Bolderink & Nele Goutier

Filosofen Hans Achterhuis en Maarten van Buuren over het gebod 'Gij zult niet echtbreken' en een videoportret over Benny Lobo, die als polyamoureuze twee relaties heeft.

Echtbreuk, overspel, betekende vroeger diefstal, omdat je inbreuk maakte op het bezit van een ander’, aldus Van Buuren. ‘Het huwelijk was een contract tussen twee families waarbij de vrouw deel van de huisraad was. In het tiende gebod, “Gij zult niet begeren”, wordt zij in één adem genoemd met de os en de ezel. Maar in de moderne samenleving denken wij bij dit gebod aan een echtbreuk in de liefde, omdat het huwelijk voor ons een bekroning is van een liefdesrelatie.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden