Home Filosoferen met kinderen: ‘Familie is iedereen die leuk is’
Filosoferen met kinderen

Filosoferen met kinderen: ‘Familie is iedereen die leuk is’

Door Maaike Merckens-Bekkers op 02 december 2015

Cover van 12-2015
12-2015 Filosofie magazine Lees het magazine

Moderne familie, wat is dat eigenlijk? De school waar ik vandaag naar toe ga is zo’n fijne gemixte school in Amsterdam-West waar deze vraag zeker in vruchtbare aarde zal vallen. Hoog- en laagopgeleide ouders, heel diverse culturele achtergronden en een prettige open sfeer op school. Het liedje Twee Vaders sluit mooi aan bij het onderwerp. Er blijkt niemand in de klas te zitten die twee vaders of twee moeders heeft, maar wel zitten er kinderen met één echte vader en één stiefvader en één echte moeder en een stiefmoeder, een single moeder, vijftien broertjes en zusjes bij vier verschillende moeders, vaders in Bosnië, moeders in Frankrijk, Finland. Wat een duizelingwekkend aantal samenlevingsvormen hebben deze kinderen toch als achtergrond. Daar zijn de gezinnen in Modern Family niks bij.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

‘Familie zit in je bloed’, zegt Aya. ‘Als je familie van elkaar bent dan krijg je je bloed van je vader en moeder en die krijgen het dan weer van hun ouders en zo ga je door.’ Zakaria zwaait al een tijdje met zijn vinger. ‘Eigenlijk zijn we allemaal familie van elkaar. Want ooit waren er alleen maar cellen en toen kwamen de apen en toen de mensen. Maar het begon met één man en één vrouw en die deden het met elkaar en zo kwamen er kinderen.’ De klas begint al te giechelen. Maar hij heeft een punt: als ooit twee mensen de eerste waren, zijn we dan allemaal familie van elkaar?



‘Nee’, roept Teun, ‘familie is iedereen die je familie noemt. Je hebt je eigen vader en moeder en broertjes, zusjes, enzovoort. Maar op een gegeven moment houdt het op. Eigenlijk is het gewoon een etiket.’ Dat is wel een heel interessante opvatting over familie, maar Ino is het er niet mee eens. ‘Je hebt toch ook genen die je deelt met je familie?’ ‘Oke’, zegt Teun ‘maar waar houdt het dan op? Wij zijn toch allemaal homo sapiens en wij delen dan ook allemaal de genen met elkaar. Maar ik weet zeker dat Joppe geen familie van me is hoor!’ ‘En dat zou ook niet kunnen’, mengt Monika zich in het gesprek ‘want als we allemaal familie waren zouden we heel veel kans op gehandicapte kinderen hebben en hier in de klas is niemand gehandicapt. Dus ik denk dat we geen familie van elkaar zijn.’ ‘Nou’, besluit Floris, ‘ik heb een vader en een moeder en een stiefvader en een stiefmoeder en die vind ik allemaal heel lief. Dat is ook allemaal familie van mij maar we hebben niet dezelfde genen. Dus familie is eigenlijk iedereen die leuk is.’