Home Erg hè, maar wat doe je er aan…

Erg hè, maar wat doe je er aan…

Door Wytske Versteeg op 31 maart 2008

Erg hè, maar wat doe je er aan…
03-2008 Filosofie magazine Lees het magazine

In mijn straat woont een dakloze. Hij scharrelt rond de sporen van tramlijn 1, staart soms lange tijd voor zich uit, zijn bezittingen in plastic zakken rondom hem gegroepeerd. Hij maakt nooit oogcontact, hij is en blijft een vreemdeling tussen de shopaholics. Kijk je tegen de zon in en neem je alleen zijn contouren waar, dan zou je hem haast aanzien voor iemand die gewoon overvloedig gewinkeld heeft in een van de vele kledingzaken hier.

Voor iemand als deze NRC-lezeres bijvoorbeeld:
 
‘Tevreden met mijn nieuwe broek fiets ik naar huis. Onderweg stop ik nog even bij de supermarkt en laat de broek in mijn fietstas zitten. Als ik terugkom staat de tas open en is de broek weg. Ik besluit naar de kledingwinkel terug te gaan en de broek opnieuw te kopen. Bij de winkel zie ik in de steeg ernaast een zwerver die op het punt staat mijn broek aan te trekken. Ik roep: “Hé, die broek is van mij!” Zonder een woord te zeggen geeft hij de broek terug en wandelt in zijn onderbroek verder. De broek ging meteen de was in.’
 
Wat zou ik in haar plaats hebben gedaan? Misschien zou ik de man de broek schenken, zodat hij niet in zijn onderbroek verder hoeft. Wil ik de broek echter zelf houden, dan zou die ook bij mij allereerst in de was gaan. Dat is een normale procedure voor een kledingstuk dat door iemand anders is gedragen, maar de broek zal vanaf nu toch anders aanvoelen. Op zijn best wordt dit een grappige anekdote om succesvol te blijven vertellen op verjaardagsfeestjes. In het slechtste geval blijft de broek besmet. Hij zal nooit meer aanvoelen alsof hij werkelijk van mij is, nu de zwerver letterlijk in mijn huid gekropen is. Maar dat strookt helemaal niet met het beeld dat ik van mezelf heb. Ik koop regelmatig de straatkrant, en maak dan een praatje met mijn vaste verkoper – ik mis hem als hij er niet staat wanneer ik de dagelijkse boodschappen kom inslaan. Maar zou ik hem ook zonder aarzelen een hand geven? Koffie drinken uit het kopje dat hij zojuist aan zijn lippen heeft gezet? Het is gemakkelijk om vol te houden dat die dakloze ‘gewoon een mens als ieder ander’ is, zo lang dat hoogstaande gelijkheidsideaal niet hoeft te worden omgezet in een fysieke vorm.
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer