Home Eert uw vader en uw vader

Eert uw vader en uw vader

Door Suzanne van den Eynden op 02 december 2015

Eert uw vader en uw vader
Cover van 12-2015
12-2015 Filosofie magazine Lees het magazine

Naast het klassieke kerngezin zijn er steeds meer gezinnen met twee vaders, donorouders en stiefmoeders en -vaders. Wat zijn we verplicht aan familieleden met wie we geen bloedband delen?

Wat doen we met moeder met de kerst?’ Deze vraag, die zich in de meeste families elk jaar zo begin november opdringt, staat symbool voor de bredere vraag: wat zijn we eigenlijk aan onze (naaste) familieleden verplicht, variërend van gezelschap bieden tijdens de feestdagen tot zorg verlenen op het moment dat zij hulpbehoevend worden? 

Deze vraag beantwoorden is vandaag de dag extra uitdagend. Want wie behoren er eigenlijk tot onze familie? Waar vroeger simpelweg de bloedband en de trouwpapieren bepaalden wie er familie waren en voor wie er gezorgd diende te worden, zijn biologische verbondenheid en een huwelijkse status tegenwoordig een stuk minder vanzelfsprekend. Op het klassieke ‘nucleaire gezin’ – vader, moeder en een of meer biologische kinderen – zijn talloze uitzonderingen denkbaar. Er zijn gezinnen met twee moeders of vaders, waar met slechts één van hen de bloedband wordt gedeeld. Kinderen hebben te maken met donor-ouders, stiefvaders, -moeders en -grootouders. In het Britse parlement werd begin dit jaar zelfs een wetswijziging aangenomen waardoor in de toekomst een kind geboren kan worden met genetisch materiaal van drie personen.  

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer