Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 12/2015

Eert uw vader en uw vader

Suzanne van den Eynden
filosoof, publicist

Naast het klassieke kerngezin zijn er steeds meer gezinnen met twee vaders, donorouders en stiefmoeders en -vaders. Wat zijn we verplicht aan familieleden met wie we geen bloedband delen?

Wat doen we met moeder met de kerst?’ Deze vraag, die zich in de meeste families elk jaar zo begin november opdringt, staat symbool voor de bredere vraag: wat zijn we eigenlijk aan onze (naaste) familieleden verplicht, variërend van gezelschap bieden tijdens de feestdagen tot zorg verlenen op het moment dat zij hulpbehoevend worden? 

Deze vraag beantwoorden is vandaag de dag extra uitdagend. Want wie behoren er eigenlijk tot onze familie? Waar vroeger simpelweg de bloedband en de trouwpapieren bepaalden wie er familie waren en voor wie er gezorgd diende te worden, zijn biologische verbondenheid en een huwelijkse status tegenwoordig een stuk minder vanzelfsprekend. Op het klassieke ‘nucleaire gezin’ – vader, moeder en een of meer biologische kinderen – zijn talloze uitzonderingen denkbaar. Er zijn gezinnen met twee moeders of vaders, waar met slechts één van hen de bloedband wordt gedeeld. Kinderen hebben te maken met donor-ouders, stiefvaders, -moeders en -grootouders. In het Britse parlement werd begin dit jaar zelfs een wetswijziging aangenomen waardoor in de toekomst een kind geboren kan worden met genetisch materiaal van drie personen.  

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden