Home ‘Een voortreffelijk karakter kiest altijd de middenweg’

‘Een voortreffelijk karakter kiest altijd de middenweg’

Door Coen Simon op 05 maart 2013

03-2003 Filosofie magazine Lees het magazine
Hoeveel kun je beschrijven met één welgemikte uitspraak? Een meditatieve serie over beroemde mantra’s in de westerse filosofie. Deze keer: hoe een voortreffelijk karakter volgens Aristoteles het juiste midden weet te houden.
 
‘Als het denken genot kan bezorgen, kan het ook verdriet en problemen veroorzaken’. Catherina Buts – roepnaam Kit – groeit peinzend op in Connie Palmens De vriendschap (1995). De kleine Kit kan zo goed met het denken uit de voeten dat praten, laat staan doen haar niet echt lukt. Wat dat betreft ziet ze op tegen haar zwaarlijvige en woordblinde vriendin Ara die zich in het sociale leven heel wat minder schichtig opstelt. ‘Met dat geleuter in mijn hoofd kan ik urenlang doorgaan, het is zo ongeveer de prettigste bezigheid die ik ken’. Opgesloten in haar eigen gedachten schrijft ze ellenlange betogen aan Ara, zonder ze ooit aan haar te laten lezen. ‘Bij vlagen maak ik me zorgen over mijn toekomst, omdat ik er geen idee van heb hoe die eruit moet zien als je grote geluk ligt bij zoiets als denken en woorden.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.