Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 11/2018

Een spar en een eik in gesprek over bomenrechten

Marc van Dijk
Schrijver, journalist en kunstenaar

De mensenrechten bestaan 70 jaar – wordt het nu tijd voor een uitbreiding naar niet-menselijke entiteiten? Een activistische spar en een conservatieve eik op de Vaalserberg zijn het er nog niet over eens. 

Bos op de Vaalserberg, de ochtend na een storm.
 
KAREL, een oude eik, kijkt samen met zijn buurman WOODY, een jonge spar, naar de ravage die een najaarsstorm in het bos heeft aangericht. Net uit het zicht, maar toch verontrustend dichtbij, klinkt het geluid van mannenstemmen en kettingzagen.

WOODY
Wat een afgrijselijk geluid. Wat zijn ze aan het doen?
 
KAREL
Dit is standaard na een storm. Ze zagen takken weg die los zijn geraakt.
 
WOODY
Of ze zagen de complete boom weg, als het ze zo uitkomt. De mensen kunnen in een paar minuten een boom omzagen en tot zaagsel verpulveren, zelfs wanneer die boom vijf keer zo oud is als het mannetje met de kettingzaag.
 
KAREL
Dat is al zo sinds bomenheugenis. De machtigste woudreuzen eindigen op een dag als brandhout van de mensen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden