Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2021

Een nieuwe moraal

Marco Kamphuis
schrijver

Moedig loopt Jurriën Hamer het filosofische drijfzand van de vrije wil in. En zoekt een middenweg tussen vrijheid en determinisme.

Auteur Marco Kamphuis

De vrije wil is filosofisch drijfzand, dus je kunt Jurriën Hamer, die erin is gelopen, wel de nodige moed toeschrijven. De filosoof en jurist schreef een boek getiteld Waarom schurken pech hebben en helden geluk. De ondertitel luidt: Een nieuwe filosofie van de vrije wil. Hij begint met een bekend argument tegen het bestaan van een vrije wil. Wanneer we een keuze maken, doen we dat met onze hersenen, die gevormd zijn door allerlei oorzaken die buiten onze invloed liggen. Hamer citeert Raoul Martinez: ‘We maken keuzes met een brein dat we niet hebben gekozen.’

Wil dat zeggen dat de vrije wil een illusie is? Is alles wat we doen gedetermineerd door onze erfelijkheid, ons verleden en door de omstandigheden?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden