Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 5/2021

Een diepzinnige dwaas

Koen Schouwenburg

In een opnieuw vertaalde roman van Denis Diderot gaan de verdorven antiheld Rameau en een naamloze filosoof met elkaar in dialoog.

Rameau is een ‘luilak’, een ‘lafbek’, een ‘dwaas’. Hij is schaamteloos, maar ook scherpzinnig. Dit moeilijk te doorgronden hoofdpersonage in De neef van Rameau wordt ook wel beschouwd als de eerste antiheld van de moderne literatuur. Deze wervelende roman in dialoogvorm van Denis Diderot (1713-1784) verscheen eind vorig jaar in een nieuwe, soepele vertaling van Hannie Vermeer-Pardoen.

In 1805 werd De neef van Rameau voor het eerst gepubliceerd, niet in het Frans, maar in een Duitse vertaling van Goethe. Zestien jaar later werd de dialoog terugvertaald naar het Frans. Per toeval werd het Franstalige, door Diderot gecorrigeerde manuscript in 1891 teruggevonden. De dialoog werd door filosofen in de negentiende eeuw omarmd: een jaar na Goethes vertaling citeerde Hegel eruit in zijn Fenomenologie van de geest (1806) en Karl Marx stuurde een exemplaar van dit ‘unieke meesterwerk’ naar zijn kameraad Friedrich Engels.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden